Najvyšší súd v Kambodži potvrdil doživotie pre posledných vodcov Červených Kmérov

NETKY.SK • 23 November 2016, 09:33 • 2 min
Najvyšší súd v Kambodži potvrdil doživotie pre posledných vodcov Červených Kmérov

PHNOM PÉNH - Kambodžský tribunál dnes zamietol odvolania dvoch bývalých vodcov Červených Kmérov proti rozsudku, na základe ktorého si majú odpykať tresty za genocídu, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dvaja poslední žijúci vodcovia bývalého kambodžského režimu Červených Kmérov Nuon Čea a Khieu Samphan boli v roku 2014 odsúdení na doživotie za zločiny spáchané počas evakuácie mesta Phnom Pénh a núteného presídľovania obyvateľstva v roku 1975. Najvyšší súd dnes platnosť tohto verdiktu potvrdil.

 

Najvyšší súd dnes konštatoval, že verdikt z roku 2014 bol "primeraný" vzhľadom na závažnosť trestných činov a rolí oboch obžalovaných.

 

Osobitný kambodžský súdny tribunál pod záštitou OSN v auguste 2014 odsúdil oboch mužov na doživotie za zločiny proti ľudskosti spáchané počas kmérskej genocídy.

 

Khieu Samphan (85) bol v rokoch 1976-79 hlavou štátu Kampučia, ako vtedy znel názov krajiny. Nuon Čea (90) zastával post zástupcu tajomníka a hlavného ideológa Komunistickej strany Kampučie. Proces s oboma bývalými lídrami Červených Kmérov sa začal ešte v roku 2011. Vodca tejto ultraľavicovej organizácie Pol Pot zomrel v roku 1997.

 

Režim Červených Kmérov v rokoch 1975-79 je zodpovedný za smrť takmer dvoch miliónov ľudí, ktorí zomreli následkom hladu, nadmernej práce alebo popráv. Režim ideologicky vychádzal zo stalinizmu a maoizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona