Najvyšší súd v Holandsku nemieni rozhodovať o výzore Čierneho Petra

NETKY.SK • 12 November 2014, 12:32 • 2 min
Najvyšší súd v Holandsku nemieni rozhodovať o výzore Čierneho Petra

HAAG - Najvyšší správny súd Holandska sa dnes odmietol zapojiť do čoraz vášnivejšej národnej debaty o tom, či je výzor Čierneho Petra, národnej folklórnej postavy, ktorá je tradičným spoločníkom Santu Clausa, rasistický.

slovakia

left justify in out

Zwarte Piet - Čierny Peter je zvyčajne stvárňovaný belochmi, ktorí majú na tvári tmavý mejkap, nahrubo natreté červené pery,  parochne s kučeravým afro-účesom a štylizované maurské oblečenie.

 

Jeho oponenti tvrdia, že ide o karikatúru afrického otroka privezeného do Holandska počas koloniálneho obdobia v minulých storočiach. Väčšina Holanďanov však trvá na tom, že Čierny Peter je pozitívna fantazijná postava a odmieta akýkoľvek rasový podtext. 

 

Štátna rada dnes zrušila rozhodnutie súdu nižšej inštancie, podľa ktorého mesto Amsterdam nemalo povoliť minuloročný slávnostný príchod Sinterklaasa (Santu Clausa) do mesta, pretože Čierny Peter "vytvára negatívny stereotyp ľudí čiernej pleti".

 

Predseda Štátnej rady Jaap Polak dnes nerozhodoval o tom, či je postava Čierneho Petra diskriminačná. Namiesto toho rozhodol, že nie je v právomoci starostu Amsterdamu brať túto záležitosť do úvahy, keď bude udeľovať povolenia na vianočné oslavy, informovala tlačová agentúra AP.

 

Organizátori detského zimného festivalu v Amsterdame predstavili v auguste tohto roka plány na vylepšenie imidžu Čierneho Petra. Podľa starostu Eberharda van der Laana sa "negroidný charakter" jeho vzhľadu v priebehu nasledujúcich rokov postupne zmení, aby nikoho neurážal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies