Najvyšší súd v Číne podporil prítomnosť cudzincov na pojednávaniach

NETKY.SK • 28 August 2014, 11:32 • 2 min
Najvyšší súd v Číne podporil prítomnosť cudzincov na pojednávaniach

PEKING - Predseda čínskeho najvyššieho súdu oznámil, že cudzinci budú mať po novom prístup na súdne pojednávania v krajine, kde vláda prejavuje záujem zreformovať verejnosťou kritizovaný justičný systém.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia Čoua Čchianga, ktoré vo štvrtok priniesol štátny anglickojazyčný denník China Daily, považuje Najvyšší ľudový súd v Pekingu za "dôležité komunikovať s cudzími krajinami o justičných záležitostiach". Predseda rečnil pred veľvyslancami a predstaviteľmi 20 krajín a oblastí v rámci "dňa otvorených dverí". Zmenu by mohli pocítiť zahraničné podniky, ktoré sú v Číne zapletené do čoraz väčšieho počtu súdnych sporov a sťažujú sa na uzavretosť tamojšieho súdneho systému. Čínske súdy totiž obvykle odmietajú zverejňovať rozsudky, termíny pojednávaní ani ďalšie podrobnosti konaní a zahraničným spravodajcom bráni v účasti na pojednávania týkajúce sa ľudských práv.

 

"Uvedomili sme si potrebu pozývať veľvyslancov a zahraničných profesionálov, keď riešime spory súvisiace so zahraničím, a poskytovať právnu pomoc zahraničným účastníkom," povedal Čou a doplnil, že je zároveň potrebné zdokonaliť prácu čínskeho súdnictva a nadviazať medzinárodnú spoluprácu. Článok nespresňuje, či budú mať cudzinci prístup aj na pojednávania v politicky citlivých prípadoch. Najvyšší súd ešte minulý rok oznámil, že zruší mučenie ako nástroj na získavanie priznaní od podozrivých ako aj zasahovanie miestnych predstaviteľov do konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies