Najvyšší súd v Česku zamietol sťažnosť Válkovej voči prepusteniu duševne chorej

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 08:09 • 2 min
Najvyšší súd v Česku zamietol sťažnosť Válkovej voči prepusteniu duševne chorej

PRAHA - Najvyšší súd ČR zamietol sťažnosť bývalej ministerky spravodlivosti Heleny Válkovej voči rozhodnutiu Okresného súdu v Opave, ktorý umožnil prepustenie duševne chorej ženy z ústavnej ochrannej liečby a jej nahradenie ambulantnou liečbou.

slovakia

left justify in out

Táto pacientka, ako je známe, o osem mesiacov neskôr pripravila pri útoku v Žďáre nad Sázavou o život študenta a tri ďalšie osoby zranila. Už v minulosti sa ozbrojeného útoku dopustila aj v Havířove.

O rozhodnutí najvyššieho súdu informovali dnes české elektronické médiá s odvolaním sa na predsedu senátu Petra Šabatu.

 

Podľa názoru Najvyššieho súdu ČR súd v Opave neporušil zákon, pretože vychádzal zo správy tamojšej psychiatrickej nemocnice, ktorá v danej chvíli považovala ambulantnú liečbu pacientky za dostatočnú. Zákon neurčuje rozsah dokazovania, ani neukladá spracovanie znaleckého posudku, dodal predseda senátu.

 

Válková v zamietnutej sťažnosti poukazovala na údajne porušenie trestného poriadku argumentujúc okrem iného, že súd sa vôbec nezaoberal otázkou, či pobyt ženy na slobode nie je nebezpečný a či v jej prípade nehrozí recidíva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies