Najvyšší súd USA nezruší ochranu imigrantov, Trump je proti

NETKY.SK • 18 Jún 2020, 19:44 • 2 min
Najvyšší súd USA nezruší ochranu imigrantov, Trump je proti

WASHINGTON - Najvyšší súd Spojených štátov vo štvrtok zamietol snahu administratívy prezidenta Donalda Trumpa ukončiť program z čias Baracka Obamu, ktorý chráni približne 700 000 mladých imigrantov pred deportáciou.

slovakia

left justify in out

Program DACA

Podľa najvyššieho súdu bol Trumpov krok z roku 2017, ktorý zrušil program známy pod skratkou DACA, "svojvoľný a nepremyslený". Umožňoval státisícom mladých prisťahovalcov, pre ktorých sa v Spojených štátoch vžilo označenie rojkovia (dreamers), získať odklad vyhostenia a možnosť legálne pracovať v USA.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aina Dumlao (@aineegram),

 

Aj napriek nepodpore Kongresu

Vychádzal z iniciatívy Trumpovho predchodcu v Bielom dome Baracka Obamu, ktorý sa vzhľadom na nedostatočnú podporu v Kongrese rozhodol problém tzv. rojkov riešiť prezidentským dekrétom. Do tejto kategórie patrili mladí nelegálni migranti, ktorí prišli do USA ako deti spoločne so svojimi rodičmi.

 

img

 

Imigranti profitovali aj napriek zrušeniu 

Trump oficiálne zrušil program DACA ešte v roku 2017. Vzhľadom na medzičasom vydané nariadenia súdov ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť naďalej vydávalo potvrdenia o predĺžení ochrany, z čoho stále profitovali státisíce mladých prisťahovalcov.

 

img

 

Nižšie súdy v sporoch týkajúcich sa zrušenia DACA rozhodovali v Trumpov neprospech, a tak sa jeho administratíva odvolala na Najvyšší súd USA.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona