Najvyšší súd SR prepustil afganskú matku s tromi deťmi, ocenili ho za najlepší judikát

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 14:41 • 2 min
Najvyšší súd SR prepustil afganskú matku s tromi deťmi, ocenili ho za najlepší judikát

BRATISLAVA - Cenu Judikát roka 2017 získal za rozhodnutia o prepustení afganskej ženy a jej troch detí zo zaistenia senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor NS SR, súťaž zorganizoval už po štvrtýkrát týždenník TREND a Občianske združenie Za otvorenú justíciu.

slovakia

left justify in out

V spomínanom prípade išlo o zaistenie žiadateľky o azyl z Afganistanu a jej troch maloletých detí, pričom na to podľa súdu neboli splnené podmienky. Oddelenie cudzineckej polície podľa NS SR napríklad neskúmalo dostatočne alternatívy zaistenia. "Zaistená cudzinka totiž deklarovala, že disponuje finančnou hotovosťou vo výške 6 500 eur, takže do úvahy prichádzalo zloženie peňažnej záruky," uviedol hovorca NS SR Boris Urbančík. Najvyšší súd teda ženu s deťmi zo zaistenia prepustil.

Senát v tomto prípade rozhodoval v zložení predsedníčka Elena Berthotyová a členky Jana Henčeková a Katarína Benczová. Predsedníčka senátu Berthotyová si cenu Judikát roka 2017 prevzala v utorok.

 

"Roky 2015 a 2016 môžeme s pokojným svedomím označiť za roky utečencov. Nie na Slovensku, ale v Európe. Rok 2016 však môžeme nazvať rokom, kedy najvyšší súd prijal niekoľko prelomových rozhodnutí vo veciach azylu aj zaistenia cudzincov. Víťazný judikát je jedným z nich," uviedla pri preberaní ocenenia.

 

Rozhodnutie najvyššieho súdu, ktorým zrušil rozhodnutie o zaistení matky a jej troch maloletých detí a nariadil ich prepustenie, podľa Berthotyovej posiela jasný odkaz, že deti by nemali byť postihované za imigračný status svojich rodičov, to jest za to, že ich rodičia cestujú bez potrebných dokladov, prípadne s pozmenenými alebo dokonca s falšovanými dokladmi, ani za ich predchádzajúce správanie, ktoré je rizikové z hľadiska možného úteku.

Senát pri rozhodnutí vychádzal z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorá vo viacerých prípadoch konštatovala, že umiestnenie detí v zariadeniach, kde boli pozbavené osobnej slobody, bolo porušením Dohovoru o právach dieťaťa a Dohovoru o ochrane ľudských právach a základných slobôd. Podľa Berthotyovej je nominácia, ale aj víťazstvo tohto judikátu dôkazom toho, že táto krajina nemôže byť na tom až tak zle, keď zvíťazí judikát ochraňujúci základné práva, hodnoty humanizmu a práva dieťaťa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona