Najvyšší súd sa znovu pokúsi rozhodnúť o policajtoch obvinených z korupcie

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 11:05 • 2 min
Najvyšší súd sa znovu pokúsi rozhodnúť o policajtoch obvinených z korupcie

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR sa opäť pokúsi rozhodnúť v prípade expolicajtov obvinených z korupcie. Maroša P. a Jaroslava S. oslobodil minulý rok v máji senát Štefana Harabina. Argumentovali nezákonnosťou policajnej inšpekcie, ktorá prípad vyšetrovala. Maroš P. si v roku 2013 podľa obvinenia dal cez SMS prisľúbiť úplatok 50 eur.

slovakia

left justify in out

Jaroslav S. od neho chcel informáciu o zadržanej osobe a Maroš P. mu ju poskytol. Voči oslobodeniu policajtov podali dovolanie vtedajší minister spravodlivosti Tomáš Borec aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.


Pojednávanie 12. mája musel predseda senátu Peter Hatala odročiť, pretože sa ospravedlnil jeden z advokátov. Prípadom sa mal senát zaoberať už 6. mája, zasadnutie ale odročili. Jeden člen senátu mal napísanú dovolenku, avšak zdržiaval sa v budove súdu, v senáte ho zastupoval náhradník a aby neboli pochybnosti o zákonnosti senátu, pojednávanie odročili.


Harabinov senát rozhodoval vo veciach obvinených policajtov inak ako druhé senáty súdu, bolo potrebné zjednotiť ich rozhodovanie. V septembri minulého roka preto zasadalo trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu SR a zhodlo sa na "legálnosti pôsobenia inšpekcie policajného zboru".

 

Činnosť inšpekcie nie je dôvodom na zrušenie rozsudku v odvolacom alebo dovolacom konaní, prezentoval v septembri názor kolégia vedúci kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu SR Ivan Solej. Pre oslobodenie skorumpovaných policajtov podala predsedníčka súdu Daniela Švecová na Harabina disciplinárny návrh. Vo veci nie je zatiaľ vytýčené pojednávanie. Napriek rozhodnutiu kolégia sa nová vládna koalícia zaviazala v programovom vyhlásení vlády k zmenám v súvislosti s inšpekciou ministerstva vnútra a kontrolou jej činnosti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies