Najvyšší súd sa bude opäť zaoberať prípadom Juraja Lúčana

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 15:14 • 2 min
Najvyšší súd sa bude opäť zaoberať prípadom Juraja Lúčana

BRATISLAVA - Najvyšší súd sa bude opäť zaoberať prípadom Juraja Lúčana, ktorý v júni 2004 v katastri obce Kameničany v okrese Ilava brutálne zavraždil 14-ročné dievča. Mužovi ešte v januári 2006 Najvyšší súd SR potvrdil výnimočný trest - 22 rokov v tretej najťažšej nápravnovýchovnej skupine.

slovakia

left justify in out

Lúčan bol odsúdený za brutálnu vraždu 14-ročnej Jany a za sexuálne násilie spáchané na ďalšom dievčati. Pojednávanie je vytýčené na 27. mája. Súd sa mal prípadom zaoberať už v apríli, pre plánovanú operáciu obhajcu bolo toto pojednávanie zrušené.


V roku 2013 podal Juraj Lúčan návrh na obnovu konania, informoval agentúru SITA hovorca trenčianskeho krajského súdu Roman Tarabus. Návrh odôvodnil tým, že použitie tzv. asperačnej zásady, ako aj navýšenie trestnej sadzby v jeho prípade nebolo v súlade s ústavou. Krajský súd v Trenčíne vo februári 2014 návrh odsúdeného na povolenie obnovy konania zamietol. Lúčan proti tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť a Najvyšší súd SR uložil krajskému súdu, aby vo veci znovu konal a rozhodol, potvrdil hovorca. Trenčiansky krajský súd v decembri 2014 povolil obnovu konania, zrušil celý výrok o treste odňatia slobody vo výmere 22 rokov, pričom výrok o vine zostal nezmenený. Na hlavnom pojednávaní tento rok v januári Krajský súd v Trenčíne obžalovanému uložil trest odňatia slobody vo výmere 21 rokov. „Krajský súd pri ukladaní trestu prihliadol na nález Ústavného súdu SR a právny názor Najvyššieho súdu SR, avšak vzhľadom na veľmi vysoký stupeň nebezpečnosti spáchaných trestných činov, agresívny a trýznivý spôsob vykonania a nenapraviteľný následok podľa názoru krajského súdu nie je možné uložiť ešte miernejší trest,“ zdôraznil Tarabus. Muž sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal.


Juraj Lúčan bol 10. júna 2004 s priateľmi opekať, pričom vypili značné množstvo alkoholu. Mladá Janka sa rozhodla, že pôjde domov, o niekoľko minút ju nasledoval Juraj. Podľa rozsudku ju v katastri obce Kameničany v okrese Ilava napadol, dvakrát ju udrel a neznámym predmetom jej zdevastoval pohlavné orgány, čo jej spôsobilo mohutné krvácanie. Potom dievča utopil v bagrovisku. Keď sa o hodinu vrátil k ohnisku, bol podľa svedkov mokrý a vystrašený. V leme nohavičiek obete sa našla DNA obžalovaného. Lúčan tvrdil, že sa tam jeho DNA dostala ešte predtým, keď Janke pri aute strčil do pošvy prsty. Sexuálneho násilia sa dopustil aj na inom dievčati, ktoré 25. apríla 2004 v obci Prejta obťažoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies