Najvyšší súd rozhodol: Pozemky, kde stojí U.S.Steel, patria Sokoľanom

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 15:48 • 2 min
Najvyšší súd rozhodol: Pozemky, kde stojí U.S.Steel, patria Sokoľanom

KOŠICE – V dlhoročnom spore o pozemky, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel, rozhodol Najvyšší súd (NS) SR v prospech obce Sokoľany. Podľa rozhodnutia NS sporné územie nepatrí do katastra Košíc, ale Sokolian.

slovakia

left justify in out

"Najvyšší súd SR rozhodol vo veci Mesto Košice proti Okresnému úradu Košice – okolie, katastrálnemu odboru, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia odporcu dňa 8. 6. 2016 tak, že zmenil rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach a potvrdil rozhodnutie Okresného úradu Košice - okolie, katastrálneho odboru, ktoré krajský súd svojim rozhodnutím zrušil," uviedol dnes pre TASR hovorca NS Boris Urbančík.

 

O verdikte NS dnes informoval denník Korzár. Vyplýva z neho, že daň z nehnuteľností tak nemajú železiarne platiť mestu, ale obci. "Pre košickú radnicu to znamená od budúceho roka každoročnú dieru v daňových príjmoch asi 1,5 milióna eur. A pre Sokoľany, ktoré majú nižšie daňové sadzby, extra príjem asi 700.000. Rozdiel alebo jeho podstatnú časť, keďže daňovníkov je tam viac, tak U.S. Steel ušetrí," uviedol denník. NS rozhodoval po tom, čo krajský súd v spore vlani v decembri rozhodol v prospech mesta Košice.

 

Rozhodnutie NS zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť. Košický magistrát sa zatiaľ nechce vo veci vyjadrovať. "Doposiaľ právnemu zástupcovi mesta Košice nebolo z Najvyššieho súdu SR doručené žiadne rozhodnutie v predmetnej veci," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová. Dodala, že za tento súdny spor sú zodpovední právni predchodcovia mesta Košice - bývalé národné výbory.

 

Sokoľany sú v súdnom spore vedľajším účastníkom. Starosta Sokolian František Beregszászi pre TASR potvrdil, že vrátenie zhruba 670 hektárov pozemkov by predstavovalo pre obec ročne približne 700.000 eur na dani z nehnuteľností. "Pre našu obec to znamená podstatne veľa, konečne dokončíme kanalizáciu, cesty a tak ďalej," reagoval.

 

O pričlenení časti katastrálneho územia bývalého okresu Košice-vidiek k mestu Košice rozhodol bývalý Okresný národný výbor Košice-vidiek v roku 1979 a následne aj bývalý Krajský národný výbor pre výstavbu Východoslovenských železiarní. Sokoľany, ktoré boli vtedy časťou obce Hutníky, argumentovali, že sa tak stalo bez súhlasu dotknutých obcí. Samospráva obce sa pozemkov domáhala od roku 1997 na základe reštitučného zákona. Katastrálny úrad potvrdil vrátenie pozemkov do katastra Sokolian, čo však mesto Košice súdne napadlo. Spor tak trvá už takmer 20 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona