Najvyšší súd rozhodol, mesto Trenčín musí zverejniť audit právnych sporov

NETKY.SK • 10 September 2015, 15:08 • 2 min
Najvyšší súd rozhodol, mesto Trenčín musí zverejniť audit právnych sporov

TRENČÍN - Mesto Trenčín musí zverejniť právny audit, ktorý si dalo vypracovať pred takmer piatimi rokmi. Podľa občianskeho združenia VIA IURIS o tom rozhodol Najvyšší súd SR. Audit sa týkal súdnych sporov, ktorým mesto v minulosti čelilo.

slovakia

left justify in out

Miestnemu Centru environmentálnych aktivít ho odmietlo zverejniť s tým, že v ňom boli uvedené citlivé informácie a práve právne postupy samospráve ušetrili podľa jej vedenia vyše 20 miliónov eur. Ďalší postup primátor Trenčína Richard Rybníček zverejní po dohode s právnikmi.


Mesto si začiatkom roka 2011 po Rybníčkovom nástupe dalo vypracovať tri audity. Personálny, ekonomický a právny. Na základe prvého sa menili poriadky na úrade, ekonomický poukazoval primárne na hospodárenie mesta a na značné rezervy, ktoré vyústili v takmer 40-miliónový dlh samosprávy. Trenčínu preto hrozila nútená správa a posledné roky preto drasticky šetril. Právny audit sa týkal možných prešľapov bývalého vedenia mesta, ale aj konkrétnych postupov radnice, ako sa vyrovnať s viacerými právnymi spormi. Išlo napríklad o spory o pozemky v priemyselnom parku, s miestnou lokálnou televíziou, o pozemky v zasypanej jame v centre mesta, či o dohody so zmluvnými partnermi mesta. Prvé dva audity mesto zverejnilo na svojej webovej stránke, z právneho zverejnilo len krátky prehľad.


O právny audit na základe infozákona následne požiadali miestni environmentalisti, ktorých sa rozhodlo zastupovať združenie VIA IURIS. „Mesto pri vybavovaní tejto žiadosti o informácie postupuje od začiatku nezákonne, pričom na základe vymyslených dôvodov a pseudoargumentov hrubo porušuje ústavné právo verejnosti na informácie. Takýto postup je neprijateľný. Oneskorené sprístupnenie informácií v čase, keď sú tieto už neaktuálne, totiž spôsobuje, že ústavné právo na informácie sa stáva iluzórnym a nevykonateľným,“ konštatuje advokátka združenia Eva Kováčechová.

 

„Napriek tomu dúfame, že mesto konečne splní svoju zákonnú a ústavnú povinnosť a žiadateľom poskytne celú správu z právneho auditu,” pokračovala Kovačechová. Primátor Rybníček v reakcii uviedol, že rozsudok ešte nemá v rukách a o ďalšom postupe sa musí poradiť s právnikmi. Mesto totiž tento dokument už nevlastní, za symbolické euro ho predalo naspäť právnickej firme, ktorá ho vypracovala.


Kancelária GARANT PARTNER legal, s.r.o. po pojednávaní ešte na Krajskom súde v Trenčíne v júni uviedla, že na sprístupnenie auditu nedali mestu súhlas. “Advokátska kancelária považuje správu z právneho auditu vyhotovenú pre mesto Trenčín za autorské dielo a je nositeľom majetkových práv k tomuto dielu. Kancelária má za to, že cieľom žiadateľa nie je v skutočnosti získať konkrétne informácie týkajúce sa mesta Trenčín, ale získať nie bežne dostupné know-how advokátskej kancelárie spadajúce pod autorskoprávnu ochranu,” uviedla Dagmar Kubíčková z advokátskej kancelárie.


Rybníček nechcel vec ďalej komentovať. Začiatkom leta sa však vyjadril, že VIA IURIS v tomto prípade bolo zneužité. “Asi by si mali prečítať misiu, ktorú majú zverejnenú na svojej webovej stránke, kde píšu, že chcú chrániť verejný záujem. Snaha nejakého centra dostať sa k auditu, aj keď sa priznám, že netuším, na čo by im bol, považujem za ukážkové zneužívanie infozákona. Odvolávať sa na transparentnosť a ochranu verejného záujmu v tomto prípade je nezmyselné. Ak sme už pri tom, nie VIA IURIS, ale ja mám povinnosť chrániť verejný záujem, ktorými sú v tomto prípade peniaze všetkých Trenčanov."


VIA IURIS však tvrdí, že mesto od začiatku účelovo obchádzalo a porušovalo zákon v zjavnej snahe utajiť výsledky právneho auditu, ktorý skúmal stav zanechaný bývalým vedením mesta. Teraz aktivisti žiadajú, aby trovy konania zaplatil Rybníček zo svojho. “Budem rešpektovať rozhodnutie súdu, podľa zákona 211 o prístupe k informáciám sa vyjadrím dotknutým stranám,” dodal Rybníček.


rc;bl



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies