Najvyšší súd rozhodne o tom, kto má právo oficiálne spustiť brexit

NETKY.SK • 5 December 2016, 17:40 • 2 min
Najvyšší súd rozhodne o tom, kto má právo oficiálne spustiť brexit

LONDÝN - Britský najvyšší súd začal dnes prerokúvať historickú kauzu, ktorá rozhodne, kto má právomoc oficiálne spustiť proces odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie - vláda či parlament. O odchode Británie z EÚ rozhodli 23. júna v referende voliči.

slovakia

left justify in out

Táto právna bitka bude mať veľký vplyv na rovnováhu moci medzi zákonodarným zhromaždením a exekutívou - tento problém rozjatril už aj tak existujúcu ranu, ako a či vôbec opustiť EÚ. Predseda najvyššieho súdu David Neuberger začal dnes štvordňové pojednávanie odsúdením "vyhrážok a urážok" namierených voči Gine Millerovej, ktorá je jednou z navrhovateliek pokúšajúcich sa presadiť, aby o iniciovaní článku 50. Lisabonskej zmluvy, ktorým sa oficiálne spustí dva roky trvajúci proces odchodu Británie z EÚ, rozhodoval parlament.

 

"Vyhrážanie sa a nadávanie ľuďom za to, že využili svoje základné právo obrátiť sa na súd, podkopáva základy právneho štátu," uviedol Neuberger, pričom zakázal, aby ktokoľvek zverejňoval adresy a iné osobné údaje Millerovej a ostatných navrhovateľov.

 

Neuberger a ďalší desiati sudcovia najvyššieho súdu musia rozhodnúť o tom, či má britská premiérka Theresa Mayová právo článok 50 iniciovať. Tá má v pláne urobiť tak do konca mája.

Finančníčka Gina Millerová a skupina navrhovateľov sa po júnovom referende obrátili na vrchný súd v Londýne s námietkou, že odchod Británie z EÚ bude znamenať odňatie niektorých z ich práv vrátane práva na slobodu pohybu v rámci Únie, k čomu by nemalo dôjsť bez súhlasu parlamentu. Súd ich námietke vyhovel a v novembri rozhodol, že o oficiálnom začatí procesu odlučovania Británie od EÚ musí rozhodnúť parlament.

 

Proti tomuto rozhodnutiu sa na najvyšší súd odvolala práve britská premiérka Theresa Mayová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies