Najvyšší súd preveruje prepustenie údajného mafiána Miroslava Štvrteckého na slobodu

NETKY.SK • 7 August 2015, 14:55 • 2 min
Najvyšší súd preveruje prepustenie údajného mafiána Miroslava Štvrteckého na slobodu

BRATISLAVA - Vedenie Najvyššieho súdu (NS) preveruje postup súdu ohľadom prepustenia zločinca Miroslava Štvrteckého na slobodu. TASR o tom informovala kancelária predsedníčky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej.

slovakia

left justify in out

Kancelária uviedla, že predsedníčka z titulu svojej funkcie nemôže zasahovať do rozhodovacej činnosti senátov NS. „Považuje za nesprávne, že na slobodu bola prepustená osoba, pôvodne odsúdená na veľmi dlhý trest odňatia slobody, a ktorej vina nebola spochybnená žiadnym rozhodnutím,“ tlmočila stanovisko šéfky súdu jej kancelária.
     

Švecová sa preto rozhodla zaoberať vzniknutou situáciou podrobnejšie. Kancelária informovala, že predsedníčka súdu je pripravená vyvodiť z výsledkov vyšetrovania príslušné konzekvencie.
     

Bývalý kukláč Miroslav Štvrtecký, ktorý je považovaný za šéfa jednej z vetví sýkorovcov, sa dostal na slobodu 4. augusta potom, ako nebolo včas rozhodnuté o jeho vzatí do väzby. Na súde totiž dosiahol obnovu konania ohľadom výšky jeho trestu. V takom prípade mal byť premiestnený v rámci väznice v Leopoldove z ústavu na výkon trestu do ústavu na výkon väzby.
     

Minister spravodlivosti Tomáš Borec vo štvrtok (6.8.) z dovolenky odkázal, že právoplatne odsúdení zločinci sa nemú dostávať na slobodu. Prepustenie Štvrteckého považuje za škandál, ktorý bude potrebné preveriť. Ministerstvo bude na základe jeho pokynu zisťovať, ako mohlo k pochybeniu dôjsť a kto je zaň zodpovedný.
     

Obnovu konania dosiahol Štvrtecký na Špecializovanom trestnom (ŠTS) súde v polovici júna. V odvolaní ju potvrdil senát Najvyššieho súdu pod vedením Jany Serbovej. Rozhodnutím bola zrušená časť výroku určujúca výšku trestu. ŠTS pôvodne vymeral mafiánovi 25 rokov nepodmienečne. Najvyšší súd znížil trest vo februári 2011 na 24 rokov. Štvrtecký žiada aj tento trest znížiť.
     

Pôvodne Najvyšší súd vo svojom stanovisku vo štvrtok (6.8.) odmietol, že pochybil jeho senát. Uznesenie Najvyššieho súdu, ktorým bola povolená obnova konania, nadobudlo právoplatnosť 15. júla 2015. Špecializovaný trestný súd však rozhodol o väzbe až o osem dní – 23. júla 2015. Štvrtecký proti takémuto omeškaniu podal sťažnosť, ktorej senát Najvyššieho súdu pod vedením Libora Duľu vyhovel a prepustil ho na slobodu.
     

Duľov senát Špecializovanému trestnému súdu vytkol, že nekonal bezodkladne, čo by malo byť do 48 a v odôvodnených prípadoch do 72 hodín. V uznesení, ktoré má TASR k dispozícii, skonštatoval, že nemožno bezodkladné rozhodnutie súdu zastierať prepustením obvineného na slobodu spojeným z bezprostredne nasledujúcim zadržaním a následným rozhodnutím o väzbe.
     

Keď totiž pezinský súd zistil, že nemôže rozhodnúť bezodkladne, Štvrteckého 22. júla prepustil z výkonu odňatia trestu a následne ho vzal do väzby. 
     

Štvrtecký bol odsúdený v kauze vydieračskej skupiny na Záhorí. Tento rozsudok je vo výroku o vine stále právoplatný. Bývalý elitný policajt je uznaný vinným z deviatich trestných činov, okrem iného zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, zneužívania právomocí verejného činiteľa, vydierania či hrubého nátlaku.

     

"Obvinenému Štvrteckému reálne hrozí s pravdepodobnosťou blížiacou sa k istote uloženie trestu odňatia slobody najmenej vo výmere 20 rokov," skonštatoval na margo obnovy konania senát ŠTS, ktorý rozhodoval o jeho väzbe. Doposiaľ si Štvrtecký za mrežami odsedel osem rokov, deväť mesiacov a 19 dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies