Najvyšší súd povolil žalobu Belgičanky na exkráľa Juana Carlosa

NETKY.SK • 14 Január 2015, 19:11 • 2 min
Najvyšší súd povolil žalobu Belgičanky na exkráľa Juana Carlosa

MADRID - Španielsky najvyšší súd povolil žalobu na potvrdenie otcovstva bývalého kráľa Juana Carlosa zo strany Ingrid Sartiauovej (46) z Belgicka. Informovala o tom dnes v Madride hovorkyňa súdnej inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Španielska justícia zamietla v roku 2012 dve podobné žaloby voči vtedajšiemu panovníkovi s odvolaním sa na imunitu zakotvenú v ústave monarchie.
     

Nielen spomínaná Belgičanka, ale aj Katalánec Alberto Sola Jiménez (56) sú presvedčení, že sú nemanželskými potomkami medzičasom bývalého španielskeho kráľa, a dožadovali sa preto testu, ktorý by to buď potvrdil, alebo vylúčil. Z testov DNA s 91-percentnou pravdepodobnosťou vyplýva, že obaja majú jedného rodiča spoločného. Najskôr sa preto obaja spoločnými listom obrátili na kráľovský palác a požiadali o uznanie, že sú potomkami vtedajšieho monarchu. Po tom, čo z Madridu nedostali žiadnu odpoveď, sa obrátili na súd.
     

O rozsiahlu imunitu prišiel Juan Carlos po tom, ako sa vlani v júni vzdal trónu v prospech svojho syna Felipeho, medzičasom úradujúceho španielskeho kráľa Filipa VI. Parlament v Madride však vďaka poslancom vládnych ľudovcov presadil novú úpravu, ktorá dáva expanovníkovi osobitné postavenie, pretože ho na zodpovednosť môže povolať iba najvyšší súd krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies