Najvyšší súd potvrdil správnosť konania krajského súdu v kauze vývozu vzácnej busty

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 13:55 • 2 min
Najvyšší súd potvrdil správnosť konania krajského súdu v kauze vývozu vzácnej busty

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR zamietol kasačnú sťažnosť Ministerstva kultúry SR, ktorá má charakter mimoriadneho opravného prostriedku, voči verdiktu Krajského súdu v Bratislave z novembra 2016. Ten zrušil rozhodnutie o zrušení povolenia na vývoz busty pápeža Pavla V. z pozostalosti výtvarníka Ernesta Zmetáka do zahraničia.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, najvyšší súd tak rozhodol ešte 27. apríla. "Najvyšší súd jednomyseľne dospel k záveru, že kasačná sťažnosť nie je dôvodná," uvádza sa v rozhodnutí. Súd ďalej konštatuje, že v záujme zachovania stability právnych vzťahov založených rozhodnutím zákon vylučuje zmenu alebo zrušenie rozhodnutia, ak by takýmto postupom boli významne narušené práva nadobudnuté dobromyseľne.

 

"Pojem dobromyseľnosť najvyšší súd interpretuje tak, že sa ním rozumie poctivý a otvorený vzťah účastníka konania k správnemu orgánu alebo k rozhodovanej veci," uvádza NS SR. Zberateľ Clément Guenebeaud podľa súdu vo svojej žiadosti o vývoz busty "predložil všetky informácie, nič nezamlčal, neskresľoval a nezavádzal, dokonca žiadny prípadný omyl na strane ministerstva kultúry nevyvolal, nepodporoval nemal o ňom ani o akejkoľvek vade povolenia vedomosť, a ani objektívne nemohol na základe vydaného Povolenia dospieť k záveru alebo čo i len k podozreniu, že na strane ministerstva k nejakému omylu došlo, alebo že povolenie vykazovalo nejaké vady".

Krajský súd v Bratislave ešte v novembri 2016 vyhovel žalobe proti ministerstvu kultúry a zrušil rozhodnutie o zrušení povolenia na vývoz busty pápeža Pavla V. z pozostalosti výtvarníka Ernesta Zmetáka do zahraničia. Žalobu na súd podával Clément Guenebeaud, ktorý bustu na Slovensku kúpil za niekoľko tisíc eur a následne vyviezol. V žalobe argumentoval, že poskytol štátnym orgánom všetky potrebné informácie o umeleckom diele, na základe ktorých rezort kultúry pôvodne vývoz busty povolil. Bustu následne kúpilo Gettyho múzeum v Los Angeles za niekoľko miliónov dolárov.

Predseda senátu vtedy v odôvodnení rozhodnutia argumentoval, že kupec vo svojej žiadosti dielo jednoznačne a správne identifikoval. Otázka, skutočného autorstva diela je pritom podľa súdu stále otvorená. Ministerstvo sa pred súdom bránilo, že pôvodné povolenie na vývoz bolo vydané nezákonným spôsobom, keďže pri jeho vystavení chýbal posudok relevantného znalca. Pôvodné povolenie na vývoz bolo podľa ministerstva vydané len na dielo "podľa Berniniho", čo znamená len na kópiu diela, nie na originál. Istotu v pôvode diela nemal ani samotný rezort kultúry, podľa ich postoja by ho bolo potrebné podrobnejšie preskúmať. Ministerstvo kultúry zrušilo povolenie na vývoz busty po tom, ako sa v roku 2015 objavili informácie, že by malo ísť o roky stratenú vzácnu bustu talianskeho sochára Giana Lorenza Berniniho. Kupec následne podal na súd žalobu o preskúmanie tohto rozhodnutia.

V súvislosti s vydaním povolenia Okresný súd v Bratislave 14. februára tohto roka trestným rozkazom uznal za vinných z prečinu marenia úlohy verejného činiteľa bývalého generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva Pavla Š. a bývalú štátnu radkyňu Janu B. Obom súd vymeral trestným rozkazom peňažný trest. Proti verdiktu podali odpor, preto bude vo veci vytýčené pojednávanie
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona