Najvyšší súd potvrdil rozhodnutia o karteli pri výstavbe diaľnice

NETKY.SK • 7 November 2016, 17:12 • 2 min
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutia o karteli pri výstavbe diaľnice

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR 2. novembra tohto roka potvrdil závery uvedené v rozhodnutiach Protimonopolného úradu (PMÚ) SR vo veci kartelovej dohody uzatvorenej šiestimi stavebnými spoločnosťami v súvislosti s výstavbou úseku diaľnice Mengusovce – Jánovce. Informovala o tom dnes hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

slovakia

left justify in out

Spoločnosti MOTA – ENGIL, ENGENHARIA E CONSTRUCAO, Strabag, Skanska DS, Doprastav, Inžinierske stavby a BETAMONT porušili podľa týchto rozhodnutí ustanovenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže aj európsku legislatívu tým, že vopred koordinovali svoje správanie vo verejnej súťaži na uskutočnenie prác na výstavbu úseku diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce. PMÚ im za to udelil ešte v roku 2006 pokutu v celkovej výške takmer 45 miliónov eur.

 

Najvyšší súd potvrdil rozhodnutia PMÚ o karteli pri výstavbe diaľnice prvýkrát už v decembri 2013, kedy zmenil predchádzajúci rozsudok Krajského súdu v Bratislave z roku 2008 a zamietol všetky žaloby stavebných spoločností. "Tento rozsudok NS SR bol v roku 2015 zrušený Ústavným súdom SR na základe ústavných žiadostí podaných stavebnými spoločnosťami, a tak NS SR vo veci opätovne konal a rozhodol v novembri 2016," doplnila Oľšavská.

 

Úrad na základe svojej analýzy zistil, že spomínané stavebné spoločnosti spolupracovali pri tvorbe súťažných cien. Predložené súťažné ponuky obsahovali komplex stavebných prác ocenených takmer 900 jednotkovými cenami, pričom pomery medzi jednotlivými cenami v ponukách uchádzačov vykazovali mimoriadne konštantné číselné údaje.

 

"Takáto výrazná zhoda je neštandardná, nie je možné ju objektívne zdôvodniť inak, ako protisúťažnou dohodou účastníkov verejnej súťaže, pričom v rámci správneho konania boli vylúčené všetky možné alternatívne vysvetlenia takejto zhody," dodala Oľšavská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona