Najvyšší súd potvrdil právoplatnosť rozsudkov pre piatich Ukrajincov za prevádzačstvo

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 14:22 • 2 min
Najvyšší súd potvrdil právoplatnosť rozsudkov pre piatich Ukrajincov za prevádzačstvo

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR dnes na verejnom zasadnutí potvrdil rozsudky nad piatimi Ukrajincami, ktorých Špecializovaný trestný súd uznal v marci 2014 vinných z trestného činu prevádzačstva v spolupáchateľstve. Podla obžaloby pôvodne šiesti obžalovaní lákali na Slovensko občanov Ukrajiny pod prísľubom dobre platenej práce.

slovakia

left justify in out

Pri obžalovanej Liliyi K. však najvyšší súd skonštatoval, že sa porušenia zákona nedopustila a spod obžaloby ju oslobodil. Špecializovaný trestný súd obžalovaných odsúdil na tresty odňatia slobody od dvoch rokov podmienečne až po dva roky a sedem mesiacov nepodmienečne. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa pôvodne odvolal, pretože osoby pod vedením advokáta Alexandra Plechova žaloval ako zločineckú skupinu. Kládol jej za vinu, že v rokoch 2007 až 2009 spáchala obzvlášť závažné zločiny obchodovania s ľuďmi v súbehu s legalizáciou príjmov z trestnej činnosti v spolupáchateľstve. Jeho odvolanie však najvyšší súd dnes zamietol. Verdikt Najvyššieho súdu SR je právoplatný a neexistuje proti nemu riadny opravný prostriedok.

Prokuratúra pôvodne v prípade obžalovala Alexandra Plechova, Vasyľa Lecivského, Yuriya Nebelu, Liliyu K., Yuriya Čutoru a Michaila Olehuša. Všetci tvrdenia obžaloby odmietali s tým, že na Slovensku iba podnikali. Podľa verdiktu Špecializovaného trestného súdu pod prísľubom dobre platenej práce lákali na Slovensko občanov Ukrajiny. Napríklad od augusta do novembra 2007 umožnili obžalovaní najmenej jedenástim Ukrajincom nedovolene zotrvať a bez povolenia sa zamestnať na Slovensku. Zabezpečili im ubytovanie a prácu pomocných robotníkov v pekárni v Žiline-Bánovej. Tým porušili slovenský zákon o nelegálnom zamestnávaní. Za prácu Ukrajincov firma obžalovaných vyfakturovala pekárňam vyše 37-tisíc vtedajších korún, z čoho časť vyplatili robotníkom, zvyšok si rozdelili.

Na základe informácií Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Štiavnici o potrebe robotníkov odlievačov Plechov s kamarátmi umožnil najmenej piatim Ukrajincom prísť na Slovensko. Nelegálne ich zamestnali opäť v pekárni v Žiline. Za to fakturovali takmer 50-tisíc eur, z ktorých časť vyplatili robotníkom a zvyšok si rozdelili.

Na odlievačské práce nalákali v auguste 2008 ďalších dvanásť Ukrajincov. Pritom vedeli, že títo ľudia nie sú v danom odbore vyučení. Zabezpečili im prepravu na Slovensko a ubytovali ich v okrese Žiar nad Hronom a zamestnali ich ako pomocných robotníkov na rôznych stavbách. Za ich prácu zinkasovali najmenej 30-tisíc eur, z ktorých časť vyplatili Ukrajincom. Podobne získali aj najmenej dvanásť Ukrajincov začiatkom roka 2009. Zamestnali ich v bratislavskej pekárni, pritom cudzinci mali na Slovensku povolený prechodný pobyt na podnikanie v oblasti upratovacích služieb či vo výrobe detského oblečenia.

Odsúdení mali na Slovensku založené viaceré spoločnosti, cez ktoré uzatvárali zmluvy so slovenskými firmami o dodávke robotníkov z Ukrajiny a fakturovali práce. Ukrajincov, ktorým skupina okolo Plechova umožnila nelegálnu prácu na Slovensku, administratívne vyhostili.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies