Najvyšší súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Sergeja a Alexandra Salmanovcov

NETKY.SK • 29 November 2016, 13:38 • 2 min
Najvyšší súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Sergeja a Alexandra Salmanovcov

BRATISLAVA – Najvyšší súd (NS) SR dnes potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z júla minulého roka, ktorý oslobodil Sergeja Salmanova a Alexandra Salmanova spod obžaloby z prečinu podplácania spáchaného formou spolupáchateľstva. Rozhodnutie je právoplatné a nie je proti nemu prípustný riadny opravný prostriedok.

slovakia

left justify in out

Obžaloba vinila otca so synom, že si v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443.310,94 eura. O to sa podľa prokuratúry za desaťpercentnú províziu mal postarať bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan K. Za to mal prijať úplatok vo výške najmenej 40.000 eur.

 

Iný senát NS SR však v minulosti potvrdil trest odňatia slobody v dĺžke trvania sedem rokov práve pre Dušana K. za prijatie úplatku, ktorý mu mali Sergej a Alexander Salmanovci poskytnúť. Oni samotní však boli teraz oslobodení.

 

NS SR sa stotožnil s názorom ŠTS, že „vykonanými dôkazmi nebolo celkom jednoznačne nepochybne preukázané, že sa stal skutok.“ Súdom prekážalo, že kľúčová výpoveď svedkyne, bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z., nebola dostatočne podporená aj ďalšími dôkazmi.

 

V jej prípade išlo o takzvaného „kajúcnika“, v minulosti mala taktiež prijať od obžalovaných úplatok, ale začala spolupracovať s políciou a trestné stíhanie voči nej bolo podmienečne zastavené.

 

Obaja obžalovaní počas celého procesu spáchanie skutku popierali.

 

Otec so synom sú však napriek dnešnému rozhodnutiu súdu za mrežami. V inom prípade, kde boli Sergej Salmanov a Alexander Salmanov obžalovaní z podplácania práve bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z., totiž minulý rok NS SR potvrdil odsudzujúci rozsudok na sedem (Sergej Salmanov) a šesť (Alexander Salmanov) rokov odňatia slobody.

V závere verejného zasadnutia si zobral slovo člen senátu NS SR Štefan Harabin a v pojednávacej miestnosti došlo k verbálnej výmene názorov medzi ním a prokurátorom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona