Najvyšší súd potvrdil českému "džihádistovi" šesť rokov nepodmienečne

NETKY.SK • 28 November 2017, 16:05 • 2 min
Najvyšší súd potvrdil českému  "džihádistovi" šesť rokov nepodmienečne

PRAHA - Český najvyšší súd zamietol dovolanie Jana Silovského, ktorý mal v úmysle bojovať v Sýrii v radoch teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Denníku Právo to v utorok potvrdila matka odsúdeného, ktorá sa s rozhodnutím teraz zoznámila. Súdy poslali Silovského na šesť rokov do väzenia za pokus o podporu a propagáciu terorizmu.

slovakia

left justify in out

"Najvyšší súd zamietol naše dovolanie. Po dohode s právnikom podáme ústavnú sťažnosť," uviedla matka odsúdeného.

Český najvyšší súd rozhodol o dovolaní Silovského koncom septembra. Výsledok dovolacieho konania však nezverejnil, pretože najprv musel vypracovať písomné odôvodnenie a verdikt doručiť obhajobe i prokuratúre.

 

Ako informoval spravodajský server Novinky.cz., Silovského poslal koncom februára Krajský súd v Plzni na tri roky a tri mesiace do väzenia. Po odvolaní štátneho zástupcu mu Vrchný súd v Prahe zvýšil trest na šesť rokov.

 

Mladík sa začiatkom februára 2016 vydal do Sýrie, kde sa chcel pridať k bojovníkom Islamského štátu a zapojiť sa do ich akcií. Nemal žiadny vojenský výcvik, kedysi len strieľal zo vzduchoviek na plechovky. Myslel si, že príde do Sýrie, niekde nájde islamistov a povie: "Tak ma tu máte." A potom by absolvoval výcvik a šiel do vojny.

 

Silovský chcel podľa svojich slov okrem iného "bojovať proti Amerike kvôli imperializmu a proti Rusom jednoducho preto, že tam sú a zabíjajú moslimov". So zabíjaním ľudí bol vraj zrovnaný, odmietol ale, že by sa chcel podieľať na teroristických útokoch. Pred súdom tvrdil, že dúfal, že ho zastrelia sýrski vojaci a on sa stane mučeníkom. Cestu do Sýrie si dôkladne naplánoval, od leteniek až po požičanie auta, ktorým chcel prekročiť hranice z Turecka do Sýrie. Na letisku v Istanbule ho ale zadržala turecká polícia, ktorej po pohovore priznal dôvod svojej cesty.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies