Najvyšší súd potvrdil 25 a 22-ročné tresty za vraždu Kaciana

NETKY.SK • 3 Apríl 2013, 15:13 • 2 min
Najvyšší súd potvrdil 25 a 22-ročné tresty za vraždu Kaciana

BRATISLAVA – Najvyšší súd SR dnes potvrdil vysoké tresty za vraždu 55-ročného Jozefa Kaciana, ktorého zastrelili v Šali v roku 2010. Ladislavovi Vasarábovi vymeral Špecializovaný trestný súdu v Pezinku vlani v septembri 22 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia a ochranný dohľad na tri roky. Ešte vyšší trest za túto vraždu si odsedí Roman Paulus – 25 rokov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia a trojročný ochranný dohľad.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol odvolania obžalovaných, ako aj odvolanie Úradu špeciálnej prokuratúry. Vo svojom uznesení skonštatoval, že prvostupňový súd vykonal všetko potrebné dokazovanie a dôkazy správne vyhodnotil. „Výsledky dokazovania preukázali a potvrdili vinu Vasarába a Paulusa,“ uviedol predseda senátu. Prokurátor pôvodne žiadal pre Paulusa doživotie. 

Podľa obžaloby si vraždu Kaciana objednal Vasaráb spolu s už nebohým Marošom Kováč u Paulusa za odmenu 33-tisíc eur. Hlavný obžalovaný chcel od ďalšieho muža, aby robil šoféra počas vraždy, ten to odmietol. Roman Paulus si zohnal samopal so štyrmi nabitými zásobníkmi a 23. februára 2010 v Šali z idúceho auta s doteraz neznámym šoférom zastrelil obeť, ktorá išla v druhom aute. Vasaráb chcel Kaciana odstrániť údajne preto, že Kacian si ešte v roku 2005 objednal jeho vraždu. Kacian dokonca preto strávil istý čas vo vyšetrovacej väzbe, ale napokon ho neodsúdili. Asi pol roka pred vraždou obeť podala trestné oznámenie za údajné vydieranie. 

Odvolací súd dnes zamietnutím odvolaní zároveň potvrdil aj oslobodzujúci verdikt v prípade vraždy Jozefa Mikuláša. Špecializovaný trestný súd v tomto prípade oslobodil Vasarába a Daniela S. Vraždu Jozefa Mikuláša podľa prokuratúry plánoval dnes už nebohý Maroš Kováč. Prokuratúra tvrdila, že si ju objednal Vasaráb, ktorý údajne zabezpečil auto a samopal. Podľa obžaloby týmto autom, ktoré šoféroval Daniel S., prišiel 28. decembra 2000 večer do Serede. Údajne opakovane vystrelil na Mikuláša, ktorý šoféroval iné auto. Zraneniam na mieste podľahol. Dvojica podľa žalobcu svoje auto zapálila pri 

Hornom Jatove a Maroš Kováč vyplatil za skutok 500-tisíc korún (vyše 16-tisíc eur). V tomto prípade podľa prokuratúry išlo o odvetu za to, že Mikuláš zháňal ľudí na likvidáciu Maroša Kováča. 

Maroša Kováča zastrelili 12. februára 2011 okolo 22:00 v Galante pri štadióne. Podľa medializovaných informácií jeho vražda mohla súvisieť s činnosťou bankomatovej mafie, s ktorej členmi sa vraj stretol ako poslednými. Členov skupiny bankomatovej mafie chytili policajti v marci 2011 v okolí Serede.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies