Najvyšší súd potvrdil 16-ročný trest pre kapitána Costa Concordie

NETKY.SK • 13 Máj 2017, 12:01 • 2 min
Najvyšší súd potvrdil 16-ročný trest pre kapitána Costa Concordie

RÍM - Taliansky najvyšší súd dnes definitívne potvrdil 16-ročný trest odňatia slobody pre Francesca Schettina, bývalého kapitána stroskotanej výletnej lode Costa Concordia.

slovakia

left justify in out

Po vynesení verdiktu Najvyššieho kasačného súdu už nič nebráni tomu, aby 56-ročný Schettino nastúpil do výkonu vymeraného väzenského trestu, informovala agentúra DPA.

 

Sudcovia dnes potvrdili pôvodný verdikt z februára 2015, keď prvostupňový súd bývalého kapitána uznal za vinného vo veci neúmyselného zabitia, spôsobenia zranení, predčasného opustenia lode a ďalších závažných trestných činov. Vlani v máji dospel k tomu istému záveru aj odvolací súd.

 

Schettino čakal na oznámenie verdiktu na tajnom mieste neďaleko rímskej väznice Rebibbia. Svoj byt v juhotalianskom mestečku Meta di Sorrento opustil, aby sa vyhol kontaktu s novinármi.

 

Kapitánov právnik Donato Laino podľa agentúry APA povedal, že Schettino, s ktorým sa telefonicky spojil, bude rozsudok rešpektovať. Zároveň avizoval, že verdikt preskúma a nevylúčil, že by sa mohol obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. Hoci Schettino urobil chyby, nie je podľa Laina zodpovedný za všetko, z čoho je obviňovaný.

 

Costa Concordia so 4252 osobami na palube sa pod Schettinovým velením odklonila 13. januára 2012 zo svojej plánovanej trasy a pri talianskom ostrove Giglio narazila na skaliská. Následne sa čiastočne potopila, pričom zahynulo 32 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies