Najvyšší súd odsúdil Sergeja Kucherenka na 11 rokov väzenia, musí aj uhradiť spôsobenú škodu vo výške niekoľkých miliónov

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 12:36 • 2 min
Najvyšší súd odsúdil Sergeja Kucherenka na 11 rokov väzenia, musí aj uhradiť spôsobenú škodu vo výške niekoľkých miliónov

BRATISLAVA – Najvyšší súd (NS) SR dnes odsúdil podnikateľa ukrajinského pôvodu Sergeja Kucherenka na 11 rokov väzenia pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Taktiež musí uhradiť spôsobenú škodu vo výške 7,8 milióna eur. NS SR tak potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici z apríla tohto roka.

slovakia

left justify in out

Kucherenko podal voči rozsudku ŠTS odvolanie, o ktorom dnes rozhodoval NS SR. Odvolanie obžalovaného zamietol. „Cítim sa byť nevinným, nedopustil som sa konania, ktoré sa mi kladie za vinu,“ vyhlásil dnes obžalovaný.

 

V odvolaní prostredníctvom svojej obhajkyne napríklad vyčítal prvostupňovému súdu, že sa nezaoberal jeho návrhmi na doplnenie dokazovania, nevypočul kľúčového svedka, namietal taktiež znalecký posudok či výšku vyčíslenej škody.

 

Taktiež tvrdil, že bolo porušené jeho právo na obhajobu a súd mal podľa jeho názoru oprieť svoje rozhodnutie o nepoužiteľné dôkazy.

 

„Súd preskúmal zákonnosť a odôvodnenosť napadnutého rozsudku a dospel k záveru, že odvolanie obžalovaného nie je dôvodné,“ uviedla dnes okrem iného predsedníčka senátu pri odôvodňovaní rozsudku. Rozhodnutie prvostupňového ŠTS bolo podľa nej riadne odôvodnené.

 

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Sergej Kucherenko ako konateľ spoločnosti DND Invest v rozpore so zákonnou povinnosťou vykonávať pôsobnosť konateľa s odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami spoločnosti napriek dostatku finančných prostriedkov ku koncu decembra 2009 nezaplatil banke mimoriadnu splátku vo výške 700.000 eur.

 

Porušením podmienok spôsobil vyhlásenie okamžitej splatnosti 3,5-miliónového úveru. V rámci vysporiadania úveru, ktorý bol zabezpečený nehnuteľnosťami spoločnosti, predovšetkým pozemkami určenými na realizáciu developerského projektu v Majcichove, mal uzavrieť v roku 2010 v mene spoločnosti súbor ekonomicky zjavne nevýhodných a záujmy spoločnosti poškodzujúcich zmlúv, na základe ktorých konaním postrádajúcim ekonomickú zmysluplnosť zbavil obchodnú spoločnosť, ktorej bol konateľom, nehnuteľností nevyhnutných na naplnenie podnikateľských zámerov.

 

Manželka obžalovaného, modelka Silvia, pre médiá uviedla, že verí v manželovu nevinu.

 

Prokurátor považuje dnešné rozhodnutie súdu za zákonné.

 

Rozhodnutie súdu je právoplatné.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies