Najvyšší súd nariadil nový proces v kauze opozičného lídra Navaľného

NETKY.SK • 16 November 2016, 11:59 • 2 min
Najvyšší súd nariadil nový proces v kauze opozičného lídra Navaľného

MOSKVA - Ruský najvyšší súd zrušil dnes rozsudok v prípade opozičného aktivistu Alexeja Navaľného, odsúdeného za údajnú spreneveru miliónov rubľov. Celú kauzu by mal opäť prerokovať príslušný okresný súd, informovala agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Známeho blogera a protikorupčného aktivistu Navaľného odsúdili v roku 2013 na päť rokov väzenia podmienečne. Súd ho totiž usvedčil zo sprenevery 16 miliónov rubľov (v tom čase približne 370.000 eur), ktorej sa mal dopustiť spolu s ďalšími osobami na úkor štátneho podniku Kirovles.


Samotný Navaľnyj všetky obvinenia odmietol ako politicky motivované.


Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vo februári rozhodol, že Rusko v kauze Kirovles porušilo právo opozičného aktivistu Alexeja Navaľného na spravodlivý súdny proces a musí mu vyplatiť 56.000 eur ako odškodné a náhradu nákladov na právne konanie.


Prezídium ruského najvyššieho súdu teraz rozhodlo, že celý prípad opätovne prerokuje príslušný okresný súd v meste Kirov, a to vzhľadom na bližšie nešpecifikované nové okolnosti.


Navaľnyj však verdikt najvyššieho súdu kritizoval s tým, že neberie do úvahy februárové rozhodnutie ESĽP. Celá kauza Kirovles mala byť podľa neho - namiesto opätovného prerokovania - definitívne ukončená. "Tento prípad bol už podrobne preskúmaný a mňa mali zbaviť obvinení," vyhlásil Navaľnyj.


Ďalšie pokračovanie konania pred ruskými súdmi má podľa neho len jediný cieľ, a to komplikovať jeho politickú činnosť neustálym cestovaním do Kirova, vzdialeného od Moskvy zhruba 950 kilometrov. Proti verdiktu najvyššieho súdu sa plánuje odvolať na Výbor ministrov Rady Európy.


Alexej Navaľnyj v roku 2013 kandidoval za starostu Moskvy. Hoci neuspel v súboji so súčasným prokremeľským šéfom magistrátu Sergejom Sobianinom, podarilo sa mu získať viac ako štvrtinu hlasov (27,2 percenta).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies