Najvyšší súd má novú podpredsedníčku

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 13:47 • 2 min
Najvyšší súd má novú podpredsedníčku

OŠČADNICA – Súdnej rade SR sa po troch rokoch podarilo zvoliť podpredsedu Najvyššieho súdu SR, sudkyňu Jarmilu Urbancovú musí do funkcie ešte schváliť prezident Ivan Gašparovič. Urbancovej protikandidát a známy kritik predsedu najvyššieho súdu Štefana Harabina Peter Paluda v dnešných voľbách v kysuckej Oščadnici neuspel.

slovakia

left justify in out

„Je to určité zadosťučinenie mojej práce, som rada, že to tak dobre dopadlo. Prípadné nezhody na najvyššom súde budem riešiť diplomaticky. Žiadne konflikty tam nevidím, určite každý má právo na názorové rozdiely, ale určite to nie je také dramatické, ako by sa to zdalo byť možno zvonku,“ povedala Jarmila Urbancová, ktorá pôsobí ako sudkyňa od roku 1996 a ako sudkyňa najvyššieho súdu od roku 2010. Urbancová chce popri podpredsedníckej funkcii ďalej vykonávať aj súčasnú prácu sudkyne v senáte. „Viem, že sa to dá, takto som to robila aj v minulosti na Krajskom súde v Trnave. Je to len vec dobrej organizácie práce a ja mám to šťastie, že mám dobrý senát aj dobrých kolegov,“ dodala Urbancová. 

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, ktorý hlasoval za Urbancovú, víta, že bude môcť časť svojich povinností preniesť na podpredsedníčku. „Vo funkcii predsedu bez podpredsedu som musel spolupracovať so štyrmi predsedami kolégií. Spolupracoval som s nimi na veľmi dobrej úrovni, ale samozrejme, že sa mi uľahčí pozícia, veď niektoré veci som musel robiť aj za podpredsedu a odrazilo sa to na mojom voľnom čase,“ povedal Harabin. 

„Mal som pocit, že to bolo dopredu dohodnuté. Dokonca som milo prekvapený, že tých splaškov na mňa nebolo vyliatych až toľko, čakal som ďaleko väčšiu búrku,“ reagoval na neúspešnú kandidatúru sudca najvyššieho súdu Peter Paluda. 

Pokusov o zvolenie podpredsedu najvyššieho súdu bolo niekoľko, no vo viacerých plánovaných termínoch sa napokon vôbec nevolilo. Zatiaľ posledná podpredsedníčka NS SR Daniela Švecová, ktorej mandát sa skončil v máji 2010, sa už pred koncom svojho funkčného obdobia uchádzala o post podpredsedníčky na ďalšie obdobie, ale súdna rada ju nezvolila. Neskôr sa o post okrem Švecovej uchádzal aj sudca NS SR Peter Paluda. Obaja sa však opakovane kandidatúry vzdali, Paluda argumentoval aj tým, že na voľbu nedostal pozvánku a Švecová požiadala o odklad pre jej práceneschopnosť. Naposledy sa o podpredsedníčku stoličku uchádzal Igor Burger, ktorý sa napokon vzdal kandidatúry a svoje rozhodnutie zdôvodnil vekom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies