Najvyšší súd EÚ zneplatnil dohodu o výmene osobných údajov s USA, ochrana občanov bola nedostatočná

NETKY.SK • 6 Október 2015, 12:34 • 2 min
Najvyšší súd EÚ zneplatnil dohodu o výmene osobných údajov s USA, ochrana občanov bola nedostatočná

LUXEMBURG - Európsky súdny dvor (ECJ) vyhlásil dnes za neplatnú dohodu o zdieľaní osobných údajov medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Sudcovia dospeli k záveru, že transatlantická dohoda nedostatočne chráni práva občanov EÚ. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Svojím rozhodnutím dal súd za pravdu rakúskemu aktivistovi Maxovi Schremsovi v jeho spore s írskym úradom pre ochranu osobných údajov. Schrems namietal proti tomu, že sociálna sieť Facebook ukladá používateľské dáta na serveroch v USA, kde podľa neho nie je - vzhľadom na menej prísnu legislatívu - dostatočne zaručená ich právna ochrana. Pôvodne sa obrátil na úrady v Írsku, kde má Facebook svoje európske ústredie. Tam však so svojou sťažnosťou neuspel.

 

Rakúsky aktivista sa začal vo veci angažovať po tom, ako dokumenty zverejnené Edwardom Snowdenom odhalili tajné sledovacie programy Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). V centre sporu pred ECJ bola dohoda o zdieľaní osobných údajov medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi, známa pod označením Bezpečný prístav (Safe Harbour Agreement). Tá je v platnosti už viac ako desaťročie a umožňuje americkým spoločnostiam prístup k údajom občanov EÚ. Sudcovia tribunálu so sídlom v Luxemburgu dospeli napriek ubezpečeniam Európskej komisie k záveru, že dohoda nezaručuje adekvátnu ochranu dát európskych občanov.

 

"Európsky súdny dvor vyhlasuje, že rozhodnutie o dohode Safe Harbour je neplatné," uvádza sa vo vyhlásení súdu, z ktorého citovala agentúra Reuters. Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky pre podnikanie internetových firiem v Európe. Podľa agentúry AP verdikt európskeho súdu a priori nezakazuje presuny dát z EÚ do USA, ale umožňuje úradom jednotlivých krajín, aby rozhodovali o oprávnenosti takýchto transferov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona