Najvyšší súd dal zelenú procesu odvolania brazílskej prezidentky Rousseffovej

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 07:58 • 2 min
Najvyšší súd dal zelenú procesu odvolania brazílskej prezidentky Rousseffovej

BRAZÍLIA - Brazílsky najvyšší súd dal zelenú eventuálne rozhodujúcemu hlasovaniu o odvolaní prezidentky Dilmy Rousseffovej. Sudcovia pomerom hlasov osem ku dvom totiž v noci nadnes zamietli jej sťažnosť, že nemala dostatok príležitostí na svoju obhajobu, informovali agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Poslanecká snemovňa bude o osude Rousseffovej hlasovať už v nedeľu. Ak dve tretiny z jej 513 členov podporia pokračovanie tzv. impeachmentu a to isté urobí následne jednoduchá väčšina v Senáte, bude prezidentka zbavená funkcie predbežne po dobu 180 dní.

 

V takomto prípade by napríklad už nemohla 5. augusta otvoriť letnú olympiádu. V čase predbežného suspendovania by sa vyšetrovali voči nej vznesené obvinenia. V tomto čase by ju zastupoval viceprezident Michel Temer.

V októbri môže Rousseffovú definitívne odvolať Senát dvojtretinovou väčšinou, čím by Temer zostal prezidentom do konca roka 2018.

 

Podľa poslancov Rousseffová nezákonne manipulovala s rozpočtom v roku 2013, aby tak pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády. Hlavným dôvodom ich snahy o jej zosadenie sú však zlé ekonomické výsledky a korupčné škandály.

 

Prezidentka impeachment odmieta a tvrdí, že ide o sprisahanie a prevrat.

Rozpadá sa aj jej deväťčlenná koalícia, z ktorej odišlo už päť strán.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies