Najvyšší správny súd vo Francúzsku podporil eutanáziu v ostro sledovanom prípade

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 06:31 • 2 min
Najvyšší správny súd vo Francúzsku podporil eutanáziu v ostro sledovanom prípade

PARÍŽ - Najvyšší správny súd Francúzska dnes rozhodol o oprávnenosti ukončenia lekárskej starostlivosti o muža v kóme, do ktorej upadol po autonehode pred šiestimi rokmi.

slovakia

left justify in out

Pacient sa podľa súdu v minulosti jednoznačne vyjadril, že v prípade takejto udalosti by nechcel byť umelo udržiavaný pri živote.
      

Rodinní príslušníci Vincenta Lamberta, ktorého sa prípad týka, sa názorovo rozchádzajú v otázke eutanázie svojho príbuzného. Tí, čo s ňou nesúhlasia, sa obrátili na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), aby rozhodol o nemožnosti ukončenia vyživovania pacienta, nachádzajúceho sa v nezvratnom vegetatívnom stave bez mozgovej aktivity.
      

Rada štátu (Conseil d'Etat) je súd, ktorý pôsobí ako poradný orgán vlády Francúzska a zároveň ako najvyšší správny súd.
      

Lambertov prípad vyvolal celonárodnú diskusiu o legalizácii eutanázie, ktorá sa v EÚ uskutočňuje v súlade so zákonom zatiaľ len v Holandsku, Belgicku a Luxembursku.
      

Francúzsky prezident Francois Hollande uviedol, že jeho vláda chce uľahčiť niektorým ľuďom s neliečiteľnými chorobami alebo pacientom vo vegetatívnom stave, aby mohli dobrovoľne ukončiť svoj život, resp. aby o tom mohli rozhodnúť ich príbuzní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona