Najvyšší rezidenčný mrakodrap na svete projektoval Slovák

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 10:35 • 2 min
Najvyšší rezidenčný mrakodrap na svete projektoval Slovák

BRATISLAVA - Najvyšší rezidenčný mrakodrap na svete 432 Park Avenue Tower v New Yorku projektoval Slovák Dusan Pristic, ktorý z Československa emigroval v roku 1979.

slovakia

left justify in out

„Má výšku 426 metrov. Z každého smeru, ako idete na Mannhattan, ho vidno, dokonca aj zo vzdialenosti 100 kilometrov. Na najvyššom poschodí je najdrahší apartmán na svete, ktorý má cenu 95 miliónov USD (86 miliónov EUR),“ povedal pre TASR Pristic, ktorý projektoval aj desiatky ďalších mrakodrapov. Tvrdí, že po roku 2001 a páde dvojičiek sa významne zvýšila bezpečnosť a odolnosť výškových budov aj voči možným útokom zo vzduchu. „Budovy sa stavajú podstatne pevnejšie a v súčasnosti už podobný útok nemá šancu zlikvidovať celú stavbu,“ dodal Pristic.

 

Newyorský architekt slovenského pôvodu odmieta konšpiračné teórie pádu dvojičiek. Išlo o teroristický útok, s ktorým architekti nepočítali. „Potom, ako náhle narazili do mrakodrapov, nastala explózia. To by však nestačilo na pád takých vysokých budov. Lenže oheň a množstvo vysokohorľavých pohonných látok sa dostalo do výťahových šácht, kde nastala séria výbuchov a tie postupne oslabovali budovy,“ vysvetlil Pristic s tým, že náraz prerušil aj potrubia, ktoré plnili požiarne nádrže na 93. poschodí.

 

„Tie boli na stenách výťahových šácht. Následne to spôsobilo výpadok požiarnych hlásičov a voda z požiarnych nádrží sa nespustila, aby ochladzovala steny, ktoré neustále zoslaboval horiaci letecký benzín. Poschodia začali postupne padať, čo spôsobilo domino efekt a obe budovy sa v dôsledku toho zrútili. Reakciou na túto udalosť bolo, že sa požiarne potrubia musia umiestňovať dovnútra šácht v mrakodrapoch,“ zdôraznil Pristic.

 

Hoci New York je symbolom stavania mrakodrapov, už dlhé roky svetový primát najvyššej budovy na svete nedrží. Tou je s 828 metrami Burj Khalifa v Dubaji. Pristic pripomína, že v Saudskej Arábii sa v súčasnosti stavia mrakodrap, ktorý by mal byť vysoký jeden kilometer. „Tamojší šejkovia majú miliardy a tie ľahko investujú aj týmto spôsobom. Žijú len z ropy, nič nevyrábajú a ani nevyvíjajú. Nemôžu konkurovať inak, len investíciami do výškovej výstavby, a preto sa predháňajú v tom, ktorý šejk postaví vyšší mrakodrap,“ dodal Pristic.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies