Kiska, Fico a vládni predstavitelia si uctili obete Karpatsko-duklianskej operácie

NETKY.SK • 6 Október 2014, 15:52 • 2 min
Kiska, Fico a vládni predstavitelia si uctili obete Karpatsko-duklianskej operácie

VYŠNÝ KOMÁRNIK – Na poľsko-slovenských hraniciach na Dukle dnes pri príležitosti 70.výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa obetí Dukly najvyšší predstavitelia Slovenskej republiky položili vence k Pamätníku československých vojakov a vzdali úctu obetiam a bojovníkom, ktorí položili životy v neďalekých lesoch počas jednej z najťažších bitiek druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

V slávnostných príhovoroch si prezident SR Andrej Kiska i premiér Robert Fico spomenuli na obete z radov Čechov a Slovákov, ktoré sú pochované na neďalekom cintoríne i na všetky obete tohto krviprelievania.

 

Prezident v príhovore nechcel hodnotiť vojenský význam obrovských obetí tejto operácie na celkový vývoj druhej svetovej vojny, avšak pripomenul, že práve boje na tomto území povzbudili i domáci protifašistický odboj. 

 

Fico v príhovore povedal, že jeho vláda je vládou, ktorá má snahu v zahraničnej politike presadzovať v prvom rade mier. "Len mier dokáže zabezpečiť napredovanie a rozvoj celej Európy. Nijaké rinčanie zbraní, sankcie a nedorozumenia, len uvoľnenie diskusie a rokovania sú cestou z krízovej situácie," zdôraznil premiér. 

 

Minister obrany SR Martin Glváč po slávnostnom akte kladenia vencov ocenil niekoľkých priamych účastníkov bojov na Dukle. Pripomenul tiež, že nie je dobré zabúdať na takéto udalosti. "Myslím si, že aj takéto výročie si zaslúži, aby sme urobili niečo pre to, aby sme nezabudli na tisíce ľudí, ktorí tu položili životy a ja mám aj konkrétnu úlohu pre seba. Dnes tu chcem sľúbiť, že urobím všetko pre to, aby sme prinavrátili Prístavnému mostu názov, ktorý niekedy mal, teda Most hrdinov Dukly," uviedol minister. 

 

Počas slávnostného ceremoniálu prezident SR a priamy účastník bojov na Dukle odhalili aj vernú kópiu sochy československého vojaka, ktorá tu bola postavená ešte v roku 1949, avšak v 50. rokoch ju komunistický režim odstránil.

 

Slávnostný program pokračoval prehliadkou vyhliadkovej veže pri Dukle a pietnymi aktmi vo Svidníku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies