Najvyšší predstavitelia colných a daňových správ V4 rokujú na Slovensku

NETKY.SK • 17 September 2015, 15:25 • 2 min
Najvyšší predstavitelia colných a daňových správ V4 rokujú na Slovensku

TRENČÍN - Deklaráciu o zavedení spoločných rizík pri kontrole textilu a obuvi dovážaných z ázijských krajín podpísali dnes v Trenčíne najvyšší predstavitelia colných správ krajín V4 – Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Na dvojdňovom rokovaní (17. – 18. 9.) sa zúčastňujú aj šéfovia daňových správ, pričom zoskupenie V4 rozšírili kolegovia z Rakúska a Slovinska.

slovakia

left justify in out

"Hlavnou témou stretnutia najvyšších predstaviteľov colných a daňových správ krajín Vyšehradskej štvorky spolu s Rakúskom a Slovinskom je boj proti daňovým podvodom, ktorý môže byť efektívnejší, ak štáty stredoeurópskeho regiónu budú využívať jednotné postupy a podobné metódy. Finančné riaditeľstvo SR preto zorganizovalo pracovné stretnutie s cieľom otvoriť ďalší priestor na zintenzívnenie vzájomnej spolupráce v rámci regiónu. Navrhlo spojenie podujatia so zasadnutím generálnych riaditeľov daňových správ krajín V6. Zasadnutie oboch formátov sa koná v Trenčíne a finančnú správu na ňom reprezentujú prezident František Imrecze a viceprezidentka Dana Meager," priblížila hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

 

Najvýznamnejším bodom stretnutia bol podpis Spoločnej deklarácie krajín V4 o zavedení spoločných rizík pri kontrole textilu a obuvi dovážaných z ázijských krajín. Jednou z kľúčových téz stretnutia V4 boli aj výsledky pracovnej skupiny zaoberajúcej sa bojom proti daňovým únikom z minerálnych olejov. "Rokovanie skupiny V6 sa sústredilo predovšetkým na tému kontrolného výkazu DPH a jeho dopad na odhaľovanie daňových podvodov. Na zasadnutí sa okrem iného diskutovalo aj o otázkach spojených s daňovým tajomstvom, zrušením registrácie DPH pri fyzických a právnických osobách, primárnej úprave základu dane u závislých osôb či simultánnych kontrolách. Na spoločnom zasadnutí sa asi 40 účastníkov venovalo téme colnej hodnoty a transferového oceňovania," doplnila Macíková.

 

Zmyslom regionálnych stretnutí tohto typu je podľa nej využívanie spoločných postupov členských štátov, čím bude aktivita Európskej únie v boji proti spomenutým fenoménom účinnejšia. V stredoeurópskom regióne sa to týka predovšetkým definovania podobných rizikových profilov pri citlivých tovaroch dovážaných na územie krajín V4.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies