Najvyšší mrakodrap sveta Burdž Chalífa oslavuje 5. narodeniny

NETKY.SK • 3 Január 2015, 13:26 • 2 min
Najvyšší mrakodrap sveta Burdž Chalífa oslavuje 5. narodeniny

DUBAJ/BRATISLAVA - Doposiaľ najvyššiu stavbu sveta vytvorenú človekom slávnostne otvorili pred piatimi rokmi 4. januára 2010 v Dubaji.

slovakia

left justify in out

Dubajský mrakodrap Burdž Chalífa nachádzajúci sa v Spojených arabských emirátoch (SAE) prevyšuje špičku parížskej Eiffelovej veže i newyorského mrakodrapu Empire State Building. Svojou výškou prekonal i mrakodrap Taipei 101 na Taiwane, ktorý si dovtedy držal svetové prvenstvo. Burdž Chalífa sa týči nad mestom vo výške 828 metrov.
      

Výstavba Burdž Chalífa sa začala 21. septembra 2004. Náklady na stavbu dosiahli úctyhodných 1,5 miliardy USD, avšak kompletná výstavba tejto budovy zo skla a ocele spolu s nákupnou promenádou s 1200 obchodmi stála až 20 miliárd USD. Jej súčasťou je 1000 rezidencií, 160 luxusných hotelových izieb a 37 podlaží s kanceláriami a firemnými apartmánmi. V celom mrakodrape sa nachádza 57 výťahov a 8 eskalátorov. Hlavným architektom bola firma Skidmore z amerického Chicaga, samotnú prácu zabezpečovalo viac ako 12.000 robotníkov z Indie, Pakistanu, Bangladéšu, Filipín a z Číny. Dizajn doposiaľ najvyššej stavby sveta je inšpirovaný rozvinutým kvetom rastliny Hymenocallis, ktorý sa vyskytuje v Dubaji.
      

Slávnostné otvorenie Burdž Chalífa pôvodne dlho známej ako Burdž Dubaj (Dubajská veža) prebehlo 4. januára 2010. Názov Burdž Chalífa dostal mrakodrap po prezidentovi Spojených arabských emirátov (SAE) Chalífovi bin Zajd al-Nahajánovi.
      

Od októbra minulého roka je návštevníkom k dispozícii nová vyhliadková plošina na 148. poschodí mrakodrapu. Nachádza sa 555 metrov nad zemou a je tak podľa Guinnessovej knihy rekordov najvyššie položenou na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies