Najvyšší kontrolný úrad tvrdí obce a neziskovky porušili finančnú disciplínu za 335 tisíc eur

NETKY.SK • 11 August 2016, 13:42 • 2 min
Najvyšší kontrolný úrad tvrdí obce a neziskovky porušili finančnú disciplínu za 335 tisíc eur

BRATISLAVA - Obce a neziskové organizácie porušili finančnú disciplínu vo výške 335-tisíc eur, tvrdí to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Úrad robí od začiatku tohto roka kontrolu hospodárenia s finančnými prostriedkami a nakladania s majetkom v rámci štátnej správy, samosprávy a nimi založených organizácií.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom dnes informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Kontrolóri NKÚ podľa nej zistili porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov, interných predpisov či podmienok uzatvorených zmlúv v 261 prípadoch. Kontrola preukázala predovšetkým porušenie zákona o rozpočtových pravidlách územnej, resp. verejnej správy najčastejšie v procese zostavovania, zverejňovania, vykonávania zmien rozpočtu, pri zostavovaní záverečného účtu alebo pri hospodárení s verejnými prostriedkami.


Vo viacerých prípadoch porušenie zákona o rozpočtových pravidlách viedlo aj k porušeniu finančnej disciplíny. Išlo o nehospodárne a neefektívne vynakladanie verejných prostriedkov v sume 212 382 eur, a to výberom nadmernej hotovosti, ktorá ohrozila platobnú schopnosť obce Súlovce (201 565 eur), úhradou za mimosúdne vyrovnanie v prehratom spore o neplatnú výpoveď zamestnancovi v obci Naháč (7 000 eur) a ďalšie. Bolech Dobáková pripomína, že finančnú disciplínu porušili aj obce Belá (37 982 eur), Pribylina (22 799 eur), Poľany (2 116 eur) i organizácie Kamjana, n. o. (4 176 eur), Sv. Kozma, n. o. (4 000 eur), Rotrend (900 eur), keď poskytli preddavok, ktorý nebol v zmluve písomne dohodnutý, a to v celkovej sume 71 973 eur.

 

Nezisková organizácia Sv. Kozma neodviedla prostriedky v určenej lehote a rozsahu, keď nedodržala podmienky, za ktorých jej poskytli finančné prostriedky, a zároveň neodviedla nevyčerpaný finančný príspevok za neobsadené miesta (29 208 eur). "Niektoré kontrolované subjekty použili verejné prostriedky a robili takéto úhrady nad rámec schváleného rozpočtu, pričom neboli zabezpečené v rozpočte v celkovej sume 9 603 eur. Obec Belá umožnila bezdôvodné obohatenie, a to uhradením sumy 3 000 eur dodávateľovi za nešpecifikované služby na základe neúčinného dodatku k zmluve," zhrnula hovorkyňa s tým, že v obci Klin nad Bodrogom výdavky na reprezentačné účely nedoložili preukázateľnými dokladmi (922 eur), rovnako v obci Poľany (431 eur).


Podnety na kontrolu hospodárenia s finančnými prostriedkami prichádzajú na NKÚ celoročne poštou, elektronicky ako aj prostredníctvom webového sídla NKÚ SR. "Do dnešného dňa úrad eviduje vyše tristo podaní, po vyhodnotení doručených informácií špecifikoval v prvom polroku 22 subjektov, v ktorých kontrolu aj spustil, ďalšiu časť naplánovali na druhý polrok," poznamenala hovorkyňa.

 

Najväčší počet doručených informácií spomedzi 22 subjektov podali inštitúcie (Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR – osem podaní, Ministerstvo zdravotníctva SR – jedno podanie, orgány činné v trestnom konaní – jedno podanie), anonymne (sedem podaní), občanmi (tri podania), poslancami obecného zastupiteľstva (jedno podanie) a hlavným kontrolórom obce (jedno podanie). Kontrolované obdobie bol minulý rok a obdobie súvisiace s doručenými informáciami, pričom cieľom a prínosom kontrolnej akcie bolo prispieť k zlepšeniu činnosti verejnej správy ako aj zvýšiť transparentnosť a hospodárnosť pri využívaní verejných prostriedkov a pri nakladaní s majetkom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies