Najvyšší kontrolný úrad robí kontrolu vo väzniciach

NETKY.SK • 25 August 2013, 09:14 • 2 min
Najvyšší kontrolný úrad robí kontrolu vo väzniciach

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad preveruje hospodárnosť a efektívnosť vynakladania štátnych peňazí na zamestnávanie väzňov, ako aj vytváranie podmienok na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) rozbehol kontrolu v slovenských väzniciach. Na Generálnom riaditeľstve Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a v deviatich ústavoch na výkon väzby a na výkon trestu odňatia slobody preverujú hospodárnosť a efektívnosť vynakladania štátnych peňazí na zamestnávanie väzňov. NKÚ zisťuje, ako vytvárajú podmienky a plnia podprogram Zamestnávanie odsúdených vo vedľajšom hospodárstve, ako aj mieru zamestnávania odsúdených, vrátane vytvárania podmienok na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody v programe Väzenstvo. Podľa riaditeľky odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ Ivety Bielikovej budú výsledky kontroly k dispozícii koncom septembra.

NKÚ počas kontroly zhodnotí systém vedľajšieho hospodárstva, verejného obstarávania a nakladania s majetkom štátu a s verejnými peniazmi. Posúdia kapacitné možnosti vedľajších hospodárstiev jednotlivých väzníc. „Tiež sa hodnotí zamestnávanie obvinených a odsúdených (legislatíva, súčasný stav), náklady na obvineného a odsúdeného, pohľadávky voči obvineným a odsúdeným a ich vymáhanie,“ dodala Bieliková. Kontrolóri porovnajú u jednotlivých zložiek ZVJS štandard ubytovacej plochy na väznenú osobu, príjmy jednotlivých stredísk na väznenú osobu, náklady na deň, priemerné náklady na zdravotnú starostlivosť väznenej osoby. 

NKÚ preverí aj to, či a ako boli využívané všetky stavby, stroje, prístroje, zariadenia a automobilová technika do 3,5 tony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona