Najvyšší iránsky duchovný vydal fatwu o zákaze bicyklovania sa žien, tie protestujú

NETKY.SK • 21 September 2016, 14:31 • 2 min
Najvyšší iránsky duchovný vydal fatwu o zákaze bicyklovania sa žien, tie protestujú

TEHERÁN - Ženy v Iráne zaplavili sociálnu sieť Instagram svojimi fotografiami z cyklovýletov, aby tak protestovali proti fatwe vydanej 10. septembra najvyšším duchovným vodcom ajatolláhom Alím Chameneím.

slovakia

left justify in out

Ten totiž vyhlásil bicyklovanie žien za škodlivé, pretože tým pútajú pozornosť mužov, ohrozujú dobré mravy spoločnosti i vlastnú cudnosť.


Iránske feministické združenie My Stealthy Freedom sa v reakcii na fatwu rozhodlo zhromažďovať na svojom konte na Instagrame fotografie bicyklujúcich sa Iránok, hrdých na to, že sa venujú tomuto druhu športu. Každá zo zverejnených snímok má už okolo 10.000 kliknutí "Páči sa mi".


Jedna z prispievateliek pod svoju fotografiu napísala želanie, aby aj ženy v Iráne mali rovnaké právo ako muži a mohli sa bicyklovať slobodne po svojej vlastnej krajine. "Rešpektujme a podporme každú z nás," uviedla. Iná cyklistka pod fotografiu zo spoločného cyklovýletu s manželom napísala, že s bicyklovaním kvôli fatwe neprestanú.

 

Ďalšia mladá žena "zavesila" na stránku snímku, ako sedí na bicykli, bez šatky na hlave, spieva a "nevhodne" sa smeje, čím - ako sama upozorňuje - porušila naraz hneď štyri zákazy - harám - vzťahujúce sa na správanie žien na verejnosti.


Vydanie fatwy nasledovalo po Chameneího lokálnom zákaze z 27. júla, ktorý platil len pre ženy v meste Mariván. Toto rozhodnutie vyvolalo veľký hnev tamojších cyklistiek, ktoré 2. a 9. augusta zorganizovali protestné cyklojazdy ulicami mesta.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona