Najvyšší diplomati Iránu a Pakistanu rokovali o pohraničných otázkach

NETKY.SK • 31 Október 2018, 13:58 • 2 min
Najvyšší diplomati Iránu a Pakistanu rokovali o pohraničných otázkach

Islamabad 31. októbra (TASR) - Najvyšší diplomati Iránu a Pakistanu rokovali v stredu v Islamabade o dôležitých otázkach týkajúcich sa spoločných štátnych hraníc svojich krajín - vrátane možností na posilnenie bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

V spoločnom vyhlásení, ktoré po stretnutí ministri zahraničných vecí Pakistanu a Iránu - Šáh Mahmúd Kurajší a Mohammad Džavád Zaríf - vydali, sa uvádza, že diskutovali aj o situácii v Afganistane a o

"spôsoboch spoločnej spolupráce v súvislosti s opätovným uvalením amerických sankcií na Irán".

Teherán taktiež požiadal Pakistan o pomoc pri pátraní a záchrane 14 členov iránskych bezpečnostných síl vrátane príslušníkov elitných revolučných gárd, ktorých v polovici októbri uniesli na hraniciach s Pakistanom. Islamabad sa zaviazal, že urobí všetko, čo bude v jeho silách, aby vojakov vypátrali a zachránili.

 

Podľa iránskych médií boli únoscovia členmi teroristickej skupiny.

Iráncov uniesli v pohraničnej oblasti, v katastri dediny Lúlakdán. Tá sa nachádza v Sístáne-Balúčistáne, prevažne sunnitskej provincii už dlho sužovanej vyčíňaním separatistických militantov a gangov pašerákov drog.

 

Ozbrojené separatistické skupiny sunnitských moslimov vystupňovali na východe Iránu v minulých mesiacoch útoky voči príslušníkom bezpečnostných síl. Irán tvrdí, že militantné skupiny majú útočiská v Pakistane.

 

Teherán varoval, že zaútočí na ich základne, ak Islamabad nepodnikne voči nim žiadnu akciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona