Najvýraznejšia lavínová hrozba trvá na severnej strane Tatier

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 10:24 • 2 min
Najvýraznejšia lavínová hrozba trvá na severnej strane Tatier

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach miernejší 2. stupeň. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Aktuálna situácia je lokálne veľmi rozdielna. Najvýraznejšie výstrahy platia vo vysokých polohách na celej severnej strane Tatier. Silným snežením a vetrom vytvorené snehové dosky, vankúše a preveje majú veľmi slabú stabilitu. Často sa nachádzajú pod hrebeňmi a sedlami južných expozícií," zdôraznil Kyzek.

 

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a slabo snežilo. Čerstvý severný vietor dosahoval na hrebeňoch v nárazoch rýchlosť až 55 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala -9 až -1 stupňa Celzia. V uplynulých hodinách pripadlo väčšinou do 5 cm, na severnej strane Tatier až do 25 cm nového snehu.

 

Už pri malom zaťažení hrozí na viacerých strmých svahoch uvoľnenie najmä doskových lavín. Nerovnomerne rozmiestnená snehová pokrývka má na mnohých exponovaných miestach tvrdý až ľadový povrch. Inde sa vyskytujú až takmer meter vysoké snehové dosky a vankúše z naviateho nového snehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies