Najvyšší súd SR bude o sýkorovcoch rozhodovať po doručení spisu

NETKY.SK • 28 Marec 2011, 11:58 • 2 min
Najvyšší súd SR bude o sýkorovcoch rozhodovať po doručení spisu

Najvyšší súd SR bude o sýkorovcoch rozhodovať po doručení spisu

slovakia

left justify in out

img

Najvyšší súd (NS) SR bude rozhodovať o sťažnosti piatich členov bratislavskej skupiny sýkorovcov, vrátane jedného z bossov Ladislava B. voči vzatiu do väzby až po doručení spisového materiálu zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). TASR o tom dnes informoval hovorca NS Michal Jurči.

Vo väčšine podobných prípadov ohľadne sťažnosti voči väzbe ŠTS informuje NS, v akom termíne by mal rozhodnúť. Väčšinou ide o pár dní od rozhodnutia ŠTS a po doručení spisu, čo trvá tiež niekoľko dní.

ŠTS v Pezinku v nedeľu 27. marca vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR na vzatie do väzby jedného z bossov sýkorovcov Ladislava B. a ďalších štyroch členov skupiny, ktorých vo štvrtok (24.3.) zadržala polícia. Medzi zadržanými je aj jeden bývalý príslušník polície. "Sudca pre prípravné konanie vzal do väzby päť obvinených, ktorí sú obvinení z trestného činu úkladnej vraždy v štádiu prípravy," povedala pre TASR hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Vysvetlila, že dôvodom väzby je obava z možného pokračovania v trestnej činnosti. Sudca podľa jej slov neakceptoval návrh prokurátora na útekovú a kolúznu väzbu. Prokurátor aj obvinení proti rozhodnutiu podali sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať práve Najvyšší súd SR, doplnila.

Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) vo štvrtok 24. marca v noci vykonal v Bratislave akciu zameranú na zadržanie osôb podozrivých z páchania závažnej trestnej činnosti. Polícia pritom zaistila štyri strelné zbrane. Medzi pôvodne siedmimi zadržanými osobami bol spomínaný jeden z bossov skupiny sýkorovcov Ladislav B. Ten je po zavraždenom zakladateľovi skupiny Miroslavovi Sýkorovi a rovnako zavraždenom Petrovi Čongrádym považovaný za jedného z najvyššie postavených v rámci gangu. Po zavraždení "Čongiho" sa údajne zdržiaval Ladislav B. dlhšie v zahraničí, v jednej z balkánskych krajín. Medzi zadržanými a piatimi väzobne stíhanými je aj ďalší vplyvný člen skupiny Viliam R., prezývaný Čierny Vilko.

Skupina údajne pripravovala vraždu, a to jedného zo svojich členov, 27-ročného Martina H. Tento muž figuruje ako obžalovaný s ďalšími štyrmi osobami zo skupiny sýkorovcov v mediálne známej kauze - vydieraní bývalej bratislavskej krčmy U Matúša. V tejto kauze prebieha stále pojednávanie na Okresnom súde Bratislava III a obžalovaný je tu ďalší z bossov skupiny sýkorovcov František B. Najbližšie sa má proces na tomto prvostupňovom súde uskutočniť koncom apríla.

Zadržaný Ladislav B. vypovedal pred viac ako troma týždňami ako okrajový svedok na Okresnom súde Bratislava I v kauze dvoch mafiánskych vrážd - Karola Patasyho staršieho a Petra Havasiho. V tomto procese vypovedalo viacero osôb považovaných za členov či bossov takmer všetkých bratislavských skupín.

Mimo väzobne stíhaného Ladislava B. a spomínaného Františka B. je považovaný za hlavného bossa skupiny Robert L. s prezývkou Kýbel. Ladislav B. bol, podľa portálu čas.sk nepriamym svedkom vrážd troch slovenských mafiánskych bossov - spomínaného "Čongiho", Havasiho, alias "Havla", a bossa z východu Holuba. V minulosti sa Ladislav B. údajne pohyboval pred vznikom skupiny sýkorovcov v okruhu jedného z "priekopníkov" organizovaného zločinu v Bratislave a na Slovensku - zavraždeného Tutiho.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies