Najvyšší súd pozastavil prevádzku pezinskej skládky odpadov

NETKY.SK • 23 August 2010, 13:03 • 2 min
Najvyšší súd pozastavil prevádzku pezinskej skládky odpadov

Najvyšší súd pozastavil prevádzku pezinskej skládky odpadov

slovakia

left justify in out

img

Na pezinskú skládku odpadov sa od minulého týždňa nemôže voziť odpad. Najvyšší súd (NS) SR totiž pozastavil jej prevádzku.
      "Dvadsiateho augusta bolo spoločnosti Ekologická skládka (ES) doručené uznesenie NS SR zo dňa 17. augusta, ktorým bolo Súdnemu dvoru Európskej únie predložených päť predbežných otázok na zaujatie výkladu a ktorým NS SR zároveň z dôvodu prejudiciálnej otázky odložil vykonateľnosť integrovaného povolenia na skládku," informoval TASR predseda predstavenstva ES Ján Man ml. Ozrejmil, že v praxi to znamená, že prevádzka skládky musí byť prerušená až dovtedy, kým Najvyšší súd nedostane odpovede na jeho otázky.
      "Sme veľmi radi, že našej žiadosti o odklad vykonateľnosti bolo vyhovené. Znamená to, že skôr, ako sa nevyjasní zákonnosť skládky, nebude Pezinok zaťažovaný ďalšími tonami odpadu," reagovala pre TASR Zuzana Čaputová z občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta. K rozhodnutiu Najvyššieho súdu sa aktivisti bližšie vyjadria po preštudovaní uznesenia súdu.
      Najvyšší súd SR sa pezinskou skládkou zaoberá opäť po tom, čo Ústavný súd zrušil v máji jeho rozsudok a vrátil mu prípad na ďalšie konanie. Ako vyplýva z nálezu, rozsudkom, svojím konaním i tým, že predtým NS SR nariadil odklad vykonateľnosti povolenia na skládku, bolo porušené základné právo prevádzkovateľa, spoločnosti Ekologická skládka.
      Ústavný súd SR rozhodoval o sťažnosti prevádzkovateľa voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR. Ten v máji 2009 zrušil rozhodnutie Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) potvrdzujúce právoplatnosť povolenia na výstavbu a prevádzku skládky.
      Pezinská skládka odpadov vzbudila veľký odpor u miestnych obyvateľov. Tí sa preto okrem iného obrátili aj na Európsky parlament s petíciou, v ktorej upozorňujú na porušenie ich práv vyplývajúcich z Aarhuského dohovoru. Proti skládke aktivisti usporiadali tiež niekoľko protestov v Pezinku, pred Úradom vlády SR či ministerstvom životného prostredia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona