Najvyšší súd OSN zamietol žalobu Gruzínska, obviňujúcu Rusko z etnických čistiek

NETKY.SK • 1 Apríl 2011, 11:40 • 2 min
Najvyšší súd OSN zamietol žalobu Gruzínska, obviňujúcu Rusko z etnických čistiek

Najvyšší súd OSN zamietol žalobu Gruzínska, obviňujúcu Rusko z etnických čistiek

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný súdny dvor (MSD) zamietol dnes žalobu Gruzínska, ktoré obvinilo Rusko a jeho separatistické milície z toho, že roky vykonávali etnické čistky v dvoch gruzínskych odštiepeneckých regiónoch, ktoré viedli k päťdňovej vojne v roku 2008.
      Predseda súdu Hisaši Owada v rozsudku uviedol, že najvyšší súd OSN v tomto prípade nemá jurisdikciu, pretože Rusko a Gruzínsko sa nepokúsili rokovať o riešení svojho dlhoročného sporu pred tým, ako sa prípad po skončení vojny v Južnom Osetsku dostal pred súd.
      Gruzínsko v obžalobe v roku 2008 uviedlo, že ruské úrady a milície lojálne Moskve zabili tisícky etnických Gruzíncov a 300.000 ďalších vyhnali z domovov počas dve desaťročia trvajúcej diskriminačnej kampane v Južnom Osetsku a Abcházsku.
      Námestníčka gruzínskeho ministra spravodlivosti Tina Burdžalianiová dnes v reakcii na rozhodnutie MSD vyjadrila poľutovanie, že prípad bol zamietnutý "na základe procedurálnej formality". Možnosť podania ďalšej žaloby v budúcnosti podľa nej zostáva otvorená.
      "Samozrejme sme sklamaní, že konanie okamžite nepovedie k vyšetrovaniu prípadu," dodala.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona