Najviac zelenej elektriny sa vyrobilo vďaka biomase

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 14:32 • 2 min
Najviac zelenej elektriny sa vyrobilo vďaka biomase

BRATISLAVA - V oblasti obnoviteľných zdrojov energií (OZE) pri výrobe elektriny naďalej zohráva hlavnú úlohu biomasa. Vďaka nej sa v minulom roku vyrobila polovica “zelenej“ elektriny.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z údajov zverejnených Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou (SEPS), bioplyn a fotovoltické elektrárne mali na výrobe elektriny z OZE štvrtinový podiel, pri bioplyne to bolo vyše 25 % a pri slnečných elektrárňach necelých 24 %. Celkovo sa na Slovensku vyrobilo 2 430 gigawatthodín “zelenej“ elektriny, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o necelé dve percentá. Obnoviteľné zdroje tak mali podiel na celkovej výrobe elektriny zhruba deväť percent.

Najviac elektriny na Slovensku vlani vyrobili jadrové elektrárne, a to 14 774 gigawatthodín. V medziročnom porovnaní ide o vyše dvojpercentný pokles. Jadrové elektrárne mali na celkovej výrobe elektriny približne 54-percentný podiel. Elektrárne spaľujúce hnedé uhlie mali oproti predchádzajúcemu roku pokles výroby o vyše sedem percent. Napriek tomu výroba elektriny na báze hnedého uhlia mala v rámci výroby elektriny z fosílnych palív 33-percentný podiel.

 

Nasledovaná bola výrobou elektriny zo zemného plynu (30,7 %) a z čierneho uhlia (18,9 %). Fosílne palivá sa podieľali na vlaňajšej celkovej výrobe elektriny 19 percentami, keď sa vďaka nim vyrobilo 5 319 gigawatthodín, čiže zhruba rovnako ako rok predtým. Vodná energia mala vlani takmer 18-percentný podiel na celkovej výrobe. Prostredníctvom nej sa vyrobilo 4 844 gigawatthodín elektriny, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o vyše 11 %.

V minulom roku bol objem výroby elektriny na Slovensku o 261 gigawatthodín väčší ako v roku 2015. Celkový objem elektriny vyrobenej zo zdrojov na území Slovenska bol v minulom roku 27 452 gigawatthodín. Na Slovensku sa pritom spotrebovalo 30 103 gigawatthodín elektriny. Spotreba elektriny v minulom roku bola pokrývaná rovnako ako v roku 2015 vysokým dovozom zo zahraničia. Vlani sa podiel importu na spotrebe elektriny zvýšil na hodnotu 8,8 %, v roku 2015 to bolo 8 %. „Za posledných desať rokov bol podiel importu na spotrebe elektriny Slovenska najvyšší,“ konštatoval slovenský prevádzkovateľ elektrizačnej prenosovej sústavy vo svojej výročnej správe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona