Najviac turistov zavíta počas leta na Liptov či do Vysokých Tatier

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 16:54 • 2 min
Najviac turistov zavíta počas leta na Liptov či do Vysokých Tatier

BRATISLAVA - Približne polovica Slovákov pritom trávi dovolenku na Slovensku. Domáci dovolenkári stále tvoria väčšinu návštevníkov slovenských regiónov.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku ťažia z turistického ruchu počas letnej sezóny najmä horské oblasti severného a stredného Slovenska.

V prepočte na 1000 obyvateľov tak najviac turistov zavíta na Liptov a do Vysokých Tatier. Vyplýva to z údajov UniCredit Bank, ktoré spracovala z podkladov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Významnými centrami turistického ruchu na Slovensku sú však aj tradičné slovenské kúpeľné mestá. Relatívne vysoký počet turistov v prepočte na 1000 obyvateľov je tak napríklad aj v okrese Krupina, kde sa nachádzajú kúpele Dudince, či Turčianske Teplice, Piešťany, ale aj v okrese Žilina, kde sú kúpele Rajecké Teplice.

"Relatívne vysoký počet návštevníkov na tisíc obyvateľov však zaznamenáva aj hlavné mesto Bratislava, či historická Banská Štiavnica," doplnil ekonóm UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Naopak, najmenej turistov možno nájsť v regiónov Zemplín, v Novohrade a na Kysuciach.

Približne polovica Slovákov pritom trávi dovolenku na Slovensku. Domáci dovolenkári stále tvoria väčšinu návštevníkov slovenských regiónov. Zvlášť je to viditeľné v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. "Jediným krajom Slovenska, kde nájdeme viac zahraničných ako domácich turistov, je hlavné mesto Bratislava," dodal Koršňák. Tu tvoria približne 60 % návštevníkov cudzinci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona