Najviac turistov v Tatrách je tam, kde sa dá vyviezť lanovkou

NETKY.SK • 12 August 2014, 14:21 • 2 min
Najviac turistov v Tatrách je tam, kde sa dá vyviezť lanovkou

TATRANSKÁ LOMNICA - Najnavštevovanejšou lokalitou v Tatranskom národnom parku (TANAP) je Hrebienok.

slovakia

left justify in out

Počas jedného dňa tu bolo viac ako 4400 turistov prichádzajúcich z rôznych kútov Slovenska, aj spoza hraníc, zväčša z Poľska, Česka, Maďarska, Anglicka a Nemecka. Potvrdilo to tohtoročné spočítavanie turistov, ktoré Štátne lesy (ŠL) TANAP vykonali v spolupráci so Správou TANAP počas uplynulej soboty (9.8.), kedy po turistických tatranských chodníkoch prešlo viac ako 24.100 turistov.
     

Tradične početne navštevované je Popradské pleso, kde prišlo v tento deň takmer 4000 turistov, Solisko, kde ich bolo viac ako 1500 a Skalnaté pleso, kde sa zväčša vyviezlo takmer 3350 turistov. V Západných Tatrách bolo tento rok najviac, až takmer 1600 turistov, v Roháčskej doline na Zverovke. Najmenej, iba 39 turistov počas spočítania, prišlo do Kôprovej doliny. Na Kriváň vyšlo 550 a na vrchol Rysov 1111 turistov.
     

„Údaje zistené počas každoročného spočítavania turistov nám slúžia najmä na zistenie zaťaženosti územia. Na základe takto zistených skutočností potom preferujeme údržbu tých značkovaných chodníkov, ktoré turistická verejnosť najviac využíva,“ poznamenáva vedúci Odboru prác celospoločenského významu ŠL TANAP Ján Marhefka. Pravidelné sledovanie návštevnosti územia Tatranského národného parku má aj ďalší dôvod. „V prípade, ak by na najnavštevovanejších miestach dochádzalo k poškodzovaniu prírodného prostredia, a tým k následnej erózii, museli by sme vstup do týchto lokalít regulovať. A to napríklad uzavretím turistického chodníka na čas potrebný na regeneráciu poškodenej vegetácie,“ dodáva Marhefka s tým, že o dočasnej uzávere turistického značkovaného chodníka rozhodne obvodný úrad v sídle kraja na podnet lesníkov alebo ochranárov.
     

ŠL TANAP, ešte aj ako bývalá Správa TANAP, spočítavajú návštevníkov národného parku od roku 1972. Početnosť turistov vo vysokohorskom prostredí podmieňuje počasie, doteraz najviac, až 26.520, ich napočítali v roku 1981.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona