Najviac starej munície objavujú ľudia na jar

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 10:25 • 2 min
Najviac starej munície objavujú ľudia na jar

TRENČÍN - Na území Trenčianskeho kraja našli za prvé tri mesiace tohto roka 60 granátov či delostreleckých striel.

slovakia

left justify in out

Od skončenia druhej svetovej vojny uplynulo už viac ako 70 rokov, nálezy starej munície ale nie sú ničím výnimočným. Pyrotechnik z trenčianskej polície Ján Ochodnický hovorí, že najviac práce majú práve v jarných mesiacoch. „Ľudia chodia na turistiku do lesov, začínajú sa aj jarné práce na poliach a v záhradách. Najčastejšie evidujú nálezy munície v miestach, kadiaľ prechádzal front, alebo tam boli boje. U nás je to celý chrbát Karpát na hraniciach s Českou republikou, potom Valaská Belá, Nitrianske Pravno, Nitrianske Rudno“. Napriek tomu, že munícia má 70 rokov a na povrchu je hrdzavá, vo väčšine prípadov je stále nebezpečná. „Mnohí ľudia nájdu muníciu, nevedia, čo to je, a snažia sa to rozobrať. Sú ale aj takí, ktorí vedia, o čo ide, no napriek tomu sa snažia muníciu rozobrať a získať trhavinu. Rozoberajú to rôznymi spôsobmi, sú schopní rezať to aj karbobrúskami, hrubou silou. Myslia si, že keď je to hrdzavé, že je to nefunkčné. Ak to bolo pri výrobe dobre zakonzervované, zapaľovače a mechanizmy sú vnútri stále aktívne,“ upozornil pyrotechnik. 


Samostatnou kategóriou sú ľudia, ktorí muníciu vyhľadávajú detektormi s tým, že ju doma rozoberajú a predávajú na burze. „Bol prípad, že mladí zberatelia bývali v paneláku, nájdené veci nemali kam uskladňovať. Ukladali ju preto do šachty pre teplovodné kúrenie v paneláku. Ohrozili tým obyvateľov celého domu,“ spomína pyrotechnik. Ľudia podľa neho často podceňujú nebezpečenstvo, ktoré pri manipulácii so starou muníciou hrozí. Podľa štatistík evidujú každoročne úmrtie alebo ťažké zranenia.


Jeden z najväčších nálezov munície v Trenčianskom kraji evidovali minulý rok na jeseň v obci Moravské Lieskové. „Tamojší obyvateľ počas orby na poli vyoral 152-milimetrovú asi 50-kilogramovú sovietsku kanónovú húfnicu. Privolal pyrotechnikov a tí tam našli ďalších sedem podobných mín. Ak by to vybuchlo, smrtiaci účinok črepín je pol kilometra,“ povedal Ochodnický. 

 

Najčastejšie ľudia nachádzajú muníciu z druhej svetovej vojny - ručné granáty sovietskej, československej a nemeckej výroby, občas sa objavia aj maďarské či anglické granáty, mínometné strely od kalibru päť do 120 milimetrov a delostrelecké strely. „Ak je to schopné prevozu, muníciu zaistíme, dáme do skladu a následne likvidujeme vo vojenských priestoroch v trhacej jame,“ doplnil pyrotechnik.


Podľa krajskej policajnej hovorkyne Eleny Antalovej by mali byť ľudia v prípade nálezu akejkoľvek munície veľmi opatrní. „V žiadnom prípade by s ňou nemali manipulovať, nedotýkať sa jej, neprenášať ju. Treba okamžite kontaktovať políciu. Neohlásenie nálezu munície je trestný čin, ide o priestupok v zmysle banského zákona o výbušninách, ale aj o nedovolené ozbrojovanie,“ upozornila Antalová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona