Najviac snehu za posledné dni napadlo v Nízkych Tatrách

NETKY.SK • 19 Január 2023, 10:00 • 2 min
Najviac snehu za posledné dni napadlo v Nízkych Tatrách

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokých polohách slovenských pohorí pretrváva zvýšená lavínová hrozba. Za posledné dni pripadlo na horách od 25 do 60 centimetrov nového snehu.

slovakia

left justify in out

Najviac ho pribudlo v Nízkych Tatrách a východnej časti Vysokých Tatier, najmenej v Malej Fatre. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. "Pomerne veľké množstvo nového snehu vytvára na vetrom exponovaných miestach nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Obzvlášť nebezpečné sú miesta pod sedlami, skalnými stenami a v strmých žľaboch najmä severných expozícií," priblížil Kyzek.

 

Upozornil, že uvoľnenie lavíny je na strmých svahoch možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Očakáva sa aj výskyt samovoľných, prevažne prachových lavín z nového snehu. "Pohyb vo vysokohorskom teréne neodporúčame návštevníkom bez znalosti lavínovej problematiky a potrebného výstroja," uviedol Kyzek. Dodal, že v Malej Fatre vzhľadom na výrazne menší úhrn zrážok ostáva mierne lavínové nebezpečenstvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies