Najviac škodlivých výrobkov do Európy v roku 2015 prišlo z Číny

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 17:11 • 2 min
Najviac škodlivých výrobkov do Európy v roku 2015 prišlo z Číny

BRUSEL - Hlavným upozornením je zvyšujúci sa podiel nevhodných výrobkov kúpených online z krajín mimo EÚ.

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že spolu s členskými štátmi EÚ a európskymi podnikmi spolupracuje na tom, aby zabezpečila stiahnutie nebezpečného spotrebného tovaru z trhu. Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v tejto súvislosti uviedla, že systém včasného varovania pomáha koordinovať rýchle reakcie medzi orgánmi na ochranu spotrebiteľa pri odstraňovaní nebezpečných výrobkov po celej Európe.

 

"Stoja pred nami dve výzvy: online predaj, vďaka ktorému sa výrobky dostávajú poštou priamo k spotrebiteľom a vysoký podiel čínskych výrobkov, ktoré systém včasného varovania signalizuje," skonštatovala Jourová. Komisárka zdôraznila, že v júni navštívi Čínu, kde chce zapracovať na posilnení našej spolupráce s čínskymi orgánmi v oblasti bezpečnosti výrobkov.

 

V roku 2015 bolo v systéme registrovaných 2072 záznamov a 2745 nadväzných opatrení. Ak jeden členský štát zadá do systému varovanie, ostatné krajiny môžu identifikovať výrobok na svojom trhu a na toto úvodné varovanie zareagovať.

 

Viac než 65 % Európanov nakupuje výrobky online a počet osôb nakupujúcich online vzrástol v období medzi rokmi 2006 a 2015 o 27 %. Pre EK je teraz novou výzvou tento online nákupný kanál, ktorým sa poštou z krajín mimo EÚ dostávajú do domácností európskych spotrebiteľov výrobky, ktorým bezpečnosť nemusela byť preverená. Komisia pracuje na zlepšovaní systému včasného varovania tak, aby už bol aj tento aspekt zahrnutý.

 

Dve hlavné kategórie výrobkov, v prípade ktorých sa museli prijať nápravné opatrenia, v roku 2015 boli hračky (27 %) a potom oblečenie, textílie a módne doplnky (17 %). Pokiaľ ide o riziká, v roku 2015 bolo najčastejšie oznamovaným rizikom (25 % z celkového počtu oznámení) chemické riziko; ďalej to bolo riziko poranenia (22 %). Najčastejšie chemické riziká oznámené v roku 2015 sa týkali výrobkov, ako je módna bižutéria obsahujúca škodlivé ťažké kovy ako nikel a olovo a hračky obsahujúce ftaláty (zmäkčovadlá plastov).

 

Krajinou pôvodu číslo jeden v systéme včasného varovania aj naďalej zostáva Čína so 62 % oznámených nebezpečných výrobkov. Ide o najväčší zdroj dovozu pre EÚ. Do dnešného dňa sa Čína zaoberala až 11.540 prípadmi oznámení a v 3748 prípadoch bola schopná prijať nápravné opatrenia, avšak v mnohých prípadoch je stále zložité vysledovať zdroj, z ktorého výrobok pochádza.

 

V súčasnosti je do systému včasného varovania zapojených 31 krajín (EÚ spolu s Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom). Tento systém funguje vďaka každodennej a nepretržitej spolupráci medzi členskými štátmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies