Najviac si požičiavajú rozvedení ľudia, medzi Slovákmi a Čechmi je veľký rozdiel

NETKY.SK • 20 Október 2015, 10:56 • 2 min
Najviac si požičiavajú rozvedení ľudia, medzi Slovákmi a Čechmi je veľký rozdiel

BRATISLAVA - Najviac si požičiavajú rozvedení ľudia, pričom medzi Slovenskom a Českou republikou existujú značné rozdiely. Najvyššiu sumu v prípade spotrebiteľských úverov si berú rozvedení zo Slovenska, ktorí si požičiavajú približne 3750 eur. Vyplýva to z analýz úverov poskytnutých mBankou od začiatku tohto roka.

slovakia

left justify in out

Z analýz ďalej vyplynulo, že ak by boli slobodní či zosobášení, tak by si v banke priemerne zobrali nižšiu pôžičku o 10 % (muži) a až 25 % (ženy). Po rozvode si česká žena požičia až o 1000 eur menej a český muž o 500 eur menej ako ich náprotivky zo Slovenska.

 

Najväčší rozdiel medzi oboma krajinami možno nájsť pri ovdovených ženách, keď si česká vdova v priemere požičia 2700 eur a slovenská až o 600 eur menej. Slovenskí vdovci sú, naopak, silnou kategóriou a požičiavajú si až 3500 eur, čo je o 750 eur viac ako v Čechách.

Najčastejšie si ľudia požičiavajú sumy do 1500 eur, ktoré z celkového počtu tvoria až 33 % na Slovensku a 37 % v Čechách. V prípade hranice do 2000 eur je to už polovica všetkých poskytnutých pôžičiek v oboch krajinách.

 

Pritom 49 % Čechov a 43 % Slovákov túto sumu splatilo do jedného roka napriek tomu, že neboli k tomu viazaní zmluvnými podmienkami. Najčastejšie si ľudia v oboch krajinách požičiavajú vo veku 26 až 34 rokov, a to bez rozdielu pohlavia. Súčasne existuje kategória ľudí, ktorí ešte možnosť zobrať si pôžičku nevyužili. Ako dôvod najčastejšie uvádzajú komplikované podmienky bánk alebo obavu z pravidelného splácania, a tak si radšej na svoje potreby postupne šetria.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona