Najviac problémových faktúr majú v porovnaní s Európou firmy na Slovensku

NETKY.SK • 24 Október 2018, 14:19 • 2 min
Najviac problémových faktúr majú v porovnaní s Európou firmy na Slovensku

BRATISLAVA - Slovenské firmy sa stretávajú s ešte horšou platobnou disciplínou ako firmy v Grécku či Rumunsku. Každá štvrtá platba (27 %) im prichádza s omeškaním alebo vôbec.

slovakia

left justify in out

Je to najviac spomedzi všetkých krajín v západnej a východnej Európe. Vyplýva to z najnovšej štúdie "European Payment Practices 2018", ktorú vypracovala spoločnosť EOS KSI podľa odpovedí 3400 firiem v Európe.

 

Priemerne majú firmy v Európe 21 % platieb, ktoré im prichádzajú po lehote splatnosti, alebo sa ich nedočkajú vôbec. Dlhodobo pritom platí, že vo východnej časti je to o niečo viac (22 %) ako v západnej (19 %).

 

V meškajúcich platbách vynikalo Slovensko aj vlani, prvenstvo si však delilo s Rumunskom. Tomu sa podarilo výsledky mierne zlepšiť a dnes jeho firmy evidujú 26 % oneskorených alebo zlyhaných platieb.

 

"Dôvodov, prečo majú s platbami najväčší problém práve slovenské firmy, môže byť viac. Naša štúdia napríklad ukázala, že dlhodobo ponúkajú o niečo dlhšie splatnosti, ako je priemer, čo môže ich zákazníkov viesť k horšej finančnej disciplíne. Alebo to môže súvisieť s vymožiteľnosťou práva, že sa zákazníci jednoducho spoliehajú, že ak nezaplatia faktúru, nič sa im nestane," komentuje Peter Hetteš, obchodný riaditeľ spoločnosti EOS KSI Slovensko.

 

Štúdia sa uskutočnila už jedenástykrát. Na jar 2018 nezávislý inštitút pre prieskum trhu Kantar TNS oslovil 3400 odborníkov zo 17 európskych krajín, z toho 200 spoločností zo Slovenska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies