Najviac pozmeňovacích návrhov podal za posledný rok Smer

NETKY.SK • 3 September 2015, 13:05 • 2 min
Najviac pozmeňovacích návrhov podal za posledný rok Smer

BRATISLAVA - Poslaneckých pozmeňovacích návrhov je stále veľa, za posledný rok ich najviac podal Smer-SD. Vyplýva to z analýzy Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), ktorú agentúre SITA poskytol programový manažér Peter Kremský.

slovakia

left justify in out

Smer-SD predložil od začiatku volebného obdobia 193 návrhov, OĽaNO 185. S odstupom nasledujú strany SaS (110), KDH (97), SDKÚ-DS (92) a Most-Híd (38). Ministerstvo spravodlivosti má preto v pláne zákon, ktorý by mal zabrániť návrhom na poslednú chvíľu ako aj prílepkom, ktoré menia nesúvisiace zákony.
Medzi zákony, ku ktorým podali poslanci najviac pozmeňovákov, patrí napríklad vládny návrh zákona o sociálnom poistení, vládny návrh zákona o dani z príjmov či vládny návrh zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku.

 

Najaktívnejším poslancom, ktorý podáva pozmeňovacie návrhy, je Jozef Mihál zo SaS, s veľkým odstupom nasledujú Miroslav Beblavý, Erika Jurinová, či Ľudovít Kaník. Ako z analýzy ďalej vyplýva, poslanci, ktorí prišli s najviac pozmeňovacími návrhmi, ich podávajú v priemere dva až tri dni pred rokovaním parlamentu. "Nechceme spochybniť právo poslancov NR SR predkladať k prerokúvaným zákonom pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Je to ich právo a vlastne aj ich úloha," vysvetlil Kremský.

 

Analýza PAS z augusta ďalej ukazuje, že takmer polovica zo 713 poslaneckých pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, ktoré poslanci predložili v súčasnom volebnom období, zverejnili priamo v deň druhého čítania alebo jeden pracovný deň pred ním. "V polovici prípadov teda verejnosť prakticky nedokáže skontrolovať a pripomienkovať poslanecké pozmeňujúce návrhy," upozornil programový manažér aliancie s tým, že takýto stav rozširuje potenciálny priestor na presadzovanie záujmov jednotlivcov alebo vybraných skupín. Pritom len 15 percent poslaneckých pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov bolo zverejnených šesť a viac pracovných dní pred druhým čítaním.

 

Za posledný rok podal Smer-SD polovicu pozmeňovacích návrhov v deň rokovania o zákone alebo deň vopred. Všetky parlament schválil. Typickým podávateľom pozmeňovacích návrhov tesne pred rokovaním je poslanec za Smer-SD Juraj Blanár. V tomto volebnom období ich podal 13, z toho osem v deň druhého čítania a ďalších päť deň pred ním. Veľa oneskorených pozmeňovacích návrhov mali aj Erika Jurinová, Ivan Švejna či Július Brocka.
Podnikateľská aliancia Slovenska preto navrhuje, aby sa zaviedla povinná, minimálne týždňová lehota na zverejnenie poslaneckých pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov pred druhým čítaním v parlamente. "Cieľom je zvýšiť verejnú kontrolu, umožniť verejnosti oboznámiť sa a diskutovať o poslaneckých návrhoch, ako aj obmedziť možnosti netransparentného vplyvu jednotlivcov a parciálnych skupín na výsledné znenie legislatívy," vysvetlil Peter Kremský. Najlepšie by podľa neho bolo, keby boli predložené pozmeňujúce a doplňujúce poslanecké návrhy zverejnené na portáli právnych predpisov. PAS nevidí dostatočné dôvody na to, aby sa akýkoľvek zákon menil nepriamo novelizáciou iného, často úplne nesúvisiaceho zákona. "Účelom takéhoto postupu môže byť iba zahmlenie a neprehľadnosť legislatívnych zmien, čím sa obmedzí verejná diskusia a racionálne hodnotenie chystanej novelizácie," poznamenal. Upozornil však na to, že tento rok sa tzv. prílepkami začalo zaoberať ministerstvo spravodlivosti, ktoré predložilo do pripomienkového konania nový zákon o tvorbe právnych predpisov, zakazujúceho prílepky. Platiť by mal začať od budúceho roka. Dôvodom je neprehľadnosť legislatívneho procesu, čo nepomáha predvídateľnosti práva. Nový zákon by mal zmeniť aj poslanecké úpravy prijímaných zákonov.

 

Riešením je podľa aliancie podnikateľov tiež upraviť v zákone o rokovacom poriadku neskoré poslanecké návrhy ako aj v zákone o tvorbe právnych predpisov nepriame novelizácie zákonov. Jedným z najdôležitejších návrhov Podnikateľskej aliancie Slovenska na zníženie korupcie je obmedziť voľnosť rozhodovania a zintenzívniť verejnú kontrolu politikov vo forme povinného zverejňovania poslaneckých pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov k zákonom v druhom čítaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies