Najviac podnikov zastrešujú rezorty hospodárstva a dopravy

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:24 • 2 min
Najviac podnikov zastrešujú rezorty hospodárstva a dopravy

Najviac podnikov zastrešujú rezorty hospodárstva a dopravy

slovakia

left justify in out

Nová vládna koalícia si firmy s vlastníckou účasťou štátu podelí podľa toho, ktorej strane zo stredopravého štvorlístka ten-ktorý rezort patrí. Ich kontrola bude zabezpečená cez zástupcov jednotlivých koaličných strán v dozorných radách. Predstavitelia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd si takýmto spôsobom rozdelia miesta v predstavenstvách a dozorných radách v desiatkach firiem, medzi ktoré patria aj viaceré z najväčších podnikov na Slovensku.
      Fond národného majetku (FNM) vlastní 34-% podiel Slovenských elektrární, vykonávateľom akcionárskych práv je však ministerstvo hospodárstva, ktorému šéfuje nominant SaS Juraj Miškov. Pod rezort hospodárstva spadá aj 51-% podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP). Majoritným, 51-% vlastníkom je štát aj v spoločnostiach, ktoré sa zaoberajú distribúciou elektrickej energie na západnom, strednom a východnom Slovensku.
      Stopercentným vlastníkom je štát v ďalších energetických spoločnostiach, za ktoré bude zodpovedať strana Richarda Sulíka. Patria k nim teplárenské spoločnosti v Bratislave, Trnave, Žiline, Zvolene, Martine a Košiciach. Plný vplyv na chod spoločnosti má štát aj v Transpetrole či Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústave.
      Mnoho firiem vo vlastníctve štátu spadá aj pod ministerstvo dopravy, ktoré po voľbách spravuje KDH. Minister Ján Figeľ medzi svojich nominantov rozdelí posty v Železniciach Slovenskej republiky, osobnom aj nákladnom železničnom dopravcovi, Slovenskej pošte, Národnej diaľničnej spoločnosti či bratislavskom letisku. Vo všetkých týchto spoločnostiach je štát stopercentným vlastníkom.
      Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Zsolta Simona (Most-Híd) bude mať v kompetencii obsadenie postov v Slovenskom vodohospodárskom podniku a spoločnosti Lesy SR. SDKÚ-DS a jej staronový minister financií Ivan Mikloš si bude vyberať svojich nominantov napríklad do lotériovej spoločnosti Tipos.
      Na spôsobe obsadzovania verejných inštitúcií a podnikov s účasťou štátu sa dohodli koaliční lídri v utorok. "Zásadný princíp je, že minister nesie zodpovednosť za tie inštitúcie, ktoré danému rezortu podliehajú a bude aj rozhodovať o nomináciách do týchto inštitúcií. V dozorných radách budú mať zastúpenie koaličné politické strany," priblížila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies