Najviac pacientov s alergickou nádchou je v Košickom kraji

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 15:35 • 2 min
Najviac pacientov s alergickou nádchou je v Košickom kraji

BRATISLAVA - Štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) ukazujú, že najviac pacientov a pacientok s alergickou nádchou je v Košickom kraji.

slovakia

left justify in out

Naopak, na poslednom mieste sa v rámci Slovenskej republiky umiestnil Trenčiansky kraj. "Podľa posledných štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo na Slovensku evidovaných 436 137 osôb s alergickou nádchou. Medziročne sa počet pacientov s týmto ochorením zvýšil o 14 895 osôb. Občasnou formou trpelo 221 762 pacientov a pretrvávajúcou formou 214 375 pacientov. Najviac pacientov s alergickou nádchou je v Košickom (74 931) a Bratislavskom (68 516) kraji. Najmenej je to v Trenčianskom (36 614) a Banskobystrickom (45 486) kraji," uviedol Peter Bubla z NCZI a dodal, že na východe Slovenska narastá aj počet ľudí postihnutých astmou.

 

"Stúpajúci trend zaznamenávame aj pri astmatikoch. Podľa posledných štatistík ambulancie evidovali 207 804 pacientov s astmou. Medziročne pribudlo do evidencie 20 936 astmatikov. Najviac ich bolo hlásených v Košickom (39 025) a Prešovskom (35 744) kraji, najmenej v Banskobystrickom (13 398) a Trenčianskom (14 911) kraji. Štatistiky Európskej akadémie alergiológie a klinickej imunológie (EAACI) uvádzajú, že v Európe trpí alergickou nádchou 113 miliónov ľudí a počet astmatikov sa vyšplhal na 68 miliónov," prezradil. 

 

Veľkým problémom sú tiež potravinové alergie. "Podľa EAACI medzi rokmi 1997 a 2011 potravinové alergie u detí len v USA vzrástli približne o 50 percent a za posledných desať rokov bolo zaznamenaných sedemkrát viac hospitalizácií pre závažné alergické reakcie u detí. V Európe trpí alergiou na potraviny vyše 17 miliónov ľudí, z čoho tri a pol milióna sú osoby mladšie ako 25 rokov. Svetová alergiologická organizácia (WAO) informuje, že celosvetovo touto alergiou trpí okolo 220 až 250 miliónov ľudí. Ako ďalej uvádza WAO, žiadna krajina za posledných desať rokov nenahlásila pokles v počte osôb trpiacich na potravinové alergie. Naopak, takmer všetky krajiny, ktoré sa zúčastnili výskumu, hlásia nárast. V Európe patria medzi najčastejšie potravinové alergény u detí vajcia, kravské mlieko a orechy. V dospelosti je to čerstvé ovocie, orechy a zelenina. V celej Európe je potravinová alergia najčastejšou príčinou anafylaktického šoku u detí vo veku od nula do 14 rokov," ozrejmil Peter Bubla. 

 

Od roku 2005 si ľudia pripomínajú alergie aj v rámci Svetového dňa alergií, ktorým je 8. júl. Hlavnou myšlienkou tejto udalosti je zvýšiť informovanosť o alergiách, podporiť prevenciu znižovaním alergénov a tiež zabezpečiť vhodnú zdravotnú starostlivosť. "Keďže podľa Európskej federácie asociácií pacientov s alergiami a ochoreniami dýchacích ciest (EFA) bude do roku 2015 trpieť alergiou každý druhý Európan, zdravotnícke, ale aj svetové organizácie vyzývajú k prijatiu nevyhnutných opatrení k prevencii, skorej diagnostike a efektívnej liečbe alergikov," vyhlásil Bubla. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona