Najviac obetí obchodovania s ľuďmi pochádza z východu Slovenska, väčšinu tvoria mladé ženy

NETKY.SK • 16 Október 2015, 13:15 • 2 min
Najviac obetí obchodovania s ľuďmi pochádza z východu Slovenska, väčšinu tvoria mladé ženy

KOŠICE - Najviac obetí obchodovania s ľuďmi pochádza z Košického kraja, najčastejšie sa medzi nimi ocitnú ženy ako sexuálne obete vo veku 22 až 29 rokov. Ministerstvo vnútra (MV) SR zaznamenalo v tomto roku 18 ľudí, ktorých zlákali na nútenú prácu, nútené sobáše, kriminalitu či sexuálne zneužívanie.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 18. októbra, ktorý je stanovený za Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi, o tejto problematike dnes hovorili v Košiciach, kde sa začína 2. ročník filmového festivalu Spolu proti obchodovaniu s ľuďmi. "Nie je to len sociálny aspekt, samozrejme, je výrazný, avšak často sú ponúkané ľudom abnormálne zárobky bez skúseností, bez jazykových zdatností," zdôraznil riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR Jozef Halcin. Ministerstvo spolu so Slovenskou katolíckou charitou pripravilo v Košiciach festival venovaný stredoškolákom a širokej verejnosti, s ktorými chcú o problematike diskutovať.

 

Halcin pripomenul, že MV realizuje v tejto oblasti aktivity po celý rok. Budúci týždeň chystá v Bratislave zážitkovú konferenciu. Tam sa chce zamerať aj na fiktívne zmluvy, ktoré sú najčastejším lákadlom pre ľudí. Pripomenul, že ministerstvo tento rok spustilo web www.superzarobok.sk s fiktívnymi pracovnými ponukami, kde vystupovalo ako páchateľ. Počas necelých troch dní sa na stránke zaregistrovalo 2300 ľudí z celého Slovenska. "Tento rok si pripomenieme už desiaty rok intenzívnej práce, ktorá prináša ovocie," zakončil Halcin s tým, že MV SR v tejto oblasti pripravuje legislatívu, interné právne normy či rieši medzinárodnú spoluprácu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies